Before&after: cum arată un apartament din Ozana în care totul a fost schimbat, de la șapă până la mobilier
publicat pe 18 iun. 2021În șase luni, un apartament cu trei camere din zona Ozana, București, a trecut printr-un proces complex de renovare și amenajare. Ca să devină un cămin adecvat pentru o familie cu copil, a fost nevoie de două echipe de muncitori și multă răbdare.
Pe lângă dormitorul vesel al fetiței lor, proprietarii pasionați de vacanțe și-au dorit să adauge în apartamentul de 67 de metri pătrați mai multe spații de depozitare, o bucătărie spațioasă și un dormitor cu notă intimă și romantică. Iar designerul Gabriela Rogojanu a ținut cont de proiecțiile lor și le-a propus un concept cozy, dar eficient.
Apartamentul are living, bucătărie, două cămări, două dormitoare, un wc de serviciu, un hol și o baie matrimonială. Una dintre cămări se afla în bucătărie, cu acces din hol. În procesul de amenajare, designerul de interior a luat decizia s-o demoleze, deoarece spațiul interior era foarte mic din cauza pereților mai groși care mâncau din volum. După demolare, echipa de muncitori a mărit bucătăria și a făcut loc pentru frigider, iar ușa din hol a fost zidită și acum sunt expuse acolo poze de familie și lucrări de artă.
„Era un apartament vechi, cu pereți foarte strâmbi și podea denivelată, în care a fost nevoie să înlocuim totul, nu doar să dăm cu lavabilă și să schimbăm finisajele. În baie se infiltra apă și existau probleme și cu instalația electrică. Am refăcut toată instalația electrică, am înlocuit țevile vechi, radiatoarele, am schimbat tâmplărie, uși, am refăcut șapa pentru pardoseala triplustratificată etc. Din păcate, prima echipa de muncitori nu s-a descurcat. Beneficiarii au renunțat la acea colaborare și am avut o pauză în care am căutat o echipa nouă care să finalizeze lucrările dar să și corecteze greșelile din urmă”, povestește designerul de interior.
O renovare bazată pe eficiență
Cea mai mare provocare a fost să refacă instalația electrică. Pe lângă înlocuit cabluri, au adăugat foarte multe prize, lumini, întrerupătoare cap-scară, și au făcut trasee noi deoarece apartamentele vechi aveau un număr foarte limitat de prize și de lumini și în niciun caz nu făceau față unor consumatori puternici.
Amenajare simplă, dar cu elemente importante pentru familie
Designerul de interior a avut ca sursă de inspirație pozele de vacanță din Grecia, iar dorința ei a fost să transpună acea atmosferă în amenajare. Sursa de inspirație este prezentă pe hol, într-un gallery wall de familie. În plus, holul include și ilustrații create chiar de Gabriela. „În timpul liber îmi place să fac ilustrații, pe care de altfel le public alături de alți artiști pe Facebook pe pagina Art&originals. Proprietarii au luat o serie de ilustrații realizate de mine, unele alese online, altele au fost realizate pentru ei. O serie mică de insecte cu mici accente de culoare și un peisaj din Grecia, care este locul lor preferat pentru vacanțe”, povestește Gabriela.
Așa arată înainte dormitorul fetiței
Cel mai colorat spațiu al casei este dormitorul fetiței, unde nuanțele de roz se îmbină cu alte culori pastelate și dau o atmosfera veselă, susținută de toate elementele cu design ludic. De la sertarele colorate la covorul ce ilustrează un personaj similar cu Totoro, totul reflectă personalitatea dulce a fetiței.
Dormitorul matrimonial se află în contrast cu primul: este dominat de nuanțe reci și are un perete de accent cu tapet floral alb-negru, ce aduce o notă de relaxare în camera părinților. Mobilierul alb și simplu temperează accentele reci.
Bucătăria acum extinsă reia albul mobilierului și-l combină cu un contrablat din mozaic, ce completează paleta cromatică din această cameră. Iar baia principala include elemente cu design simplu, cu o notă elegantă, ce îmbracă armonios spațiul mic.
Bugetul a fost în jur de 30.000 euro, din care o parte considerabilă a mers către lucrările de renovare. Iar manopera pentru șantier a valorat cel mai mult, împreună cu pardoseala triplustratificată.
După toate lucrările esențiale, bugetul rămas pentru mobilă și decorațiuni a fost mic. Dar Gabriela a făcut în așa fel încât să investească în lucruri care contează, piese de accent care să facă diferența. A luat o bună parte din mobilier de la Ikea, apoi decorațiunile sunt de la ZaraHome, H&M Home sau Nodashop. Corpurile de iluminat vin de la Eglo, ZaraHome Kids și The Home. Tapetul din dormitorul matrimonial este comandat de la Vladila. Lavoarele din travetin, din baie, au fost o cerință specială a proprietarilor. Ele au fost achiziționate de la PiatraOnline.
Tips&tricks pentru amenajare de la Gabriela Rogojanu:
- Refă instalațiile cu ajutorul unor persoane calificate; este problema multor apartamente vechi și pe cât de costisitor pare la început, nu ezita să faci aceste intervenții pentru că vei avea probleme mai târziu și va trebui inevitabil să intervii.
- Investește în piese de durată, o lavabilă bună, un parchet bun, lavoare bune, bucătăria realizată pe comandă și adaptată nevoilor tale.
- Planifică totul din timp, pentru că întotdeauna apar probleme neprevăzute ce vor întârzia proiectul.
Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Gabriela Rogojanu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!
-
Apartamente cu 3 camere
Cum arată un apartament de 3 camere dintr-un bloc de la 1942, amenajat cu 25.000 euro
-
Apartamente cu 3 camere
Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În amenajarea unui apartament cu trei camere, au creat spațiu pentru depozitare acolo unde nu era
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]
-
DESIGN INTERIOR
4 idei în tendințe pentru decorarea unui perete pe hol
Ține cont de dimensiunea holului înainte să pui orice tip de decorațiune.
-
LIFE
Ce nu e bine să dai din casă. Lista obiectelor pe care să nu le împrumuți, conform superstițiilor
Avem explicații pentru fiecare.