Apartamente

Aer retro de Hollywood într-un apartament cu trei camere din Cișmigiu

  Nume: Daria Mircea, arhitect și workplace consultant
  Oraș: București, Cișmigiu
  Tip de locuință: apartament în vilă, trei camere
  Suprafață: 80 metri pătrați
  Stă aici: din 2014
  Împarte casa cu: soțul ei

  Daria a cumpărat acest apartament în 2013, iar stadiul în care se afla nu era unul tocmai optim. Însă un arhitect știe la ce să se uite și să-și dea seama dacă are în față un potențial diamant neșlefuit sau doar o piatră obișnuită. Important a fost că vila în care se afla, construită în anii ’30, avea un sistem structural bun. Norocul a fost că și vecinii din casă au întreprins lucrări ample de recondiționare în aceeași perioadă. Au fost schimbate acoperișul și instalațiile mari, de canalizare și apă.

  Restul a fost muncă individuală și un proces de renovare amplă, partea mai intensă a durat circa șase luni, iar întreg procesul s-a întins pe parcursul a doi ani. Daria și soțul ei au luat totul de zero: instalații termice, electrice și sanitare, curățat pereții până la cărămidă și vopsit cu var nu cu lavabil. A fost nevoie de multă muncă, în mare parte DIY, pentru a aduce la viață spațiul din vechea vilă din centrul capitalei. Procesul a fost complex și minuțios, însă cei doi nu s-au grăbit, așa că fiecare detaliu a fost calculat și gândit cu atenție. Și pentru că mereu mai găsești câte ceva de îmbunătățit, Daria spune că procesul de amenajare este unul continuu.

  Apartamentul este format din trei camere generoase, bucătărie, două băi, o cămară și o debara. Iar toate sunt conectate și aduse la un loc de elementul central care trasează casa, holul lung și îngust, încadrat de ușile gri retro.

  Ușile au reprezentat cea mai mare provocare, restaurarea acestora însemnând curățarea a cinci straturi de vopsea, repararea micilor defecte, revopsitul, montajul precum și curățarea vechii feronerii. Muncitorii veniți la început să ajute cu lucrările mai complicate ne-au întrebat dacă le aruncăm, să punem ceva nou și frumos, celular, și au fost dezamăgiți când am zis că nu

  Un alt element comun, regăsit în toate camerele casei sunt posterele cu filme hollywoodiene vechi, un soi de laitmotiv artistic. Au fost cumpărate de pe eBay și înrămate, au peste zece ani, iar Daria le-a avut și-n vechea casă.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Aș zice că este unul eclectic. Baza e neutră, am folosit mult alb și gri, astfel încât să pot schimba decorul prin intermediul accesoriilor și textilelor. De exemplu, pentru canapea am trei seturi de huse, pe care le alternez în funcție de sezon sau stare. Același lucru este valabil pentru draperii sau perne decorative.

  Inspirație: Elementele arhitecturale ale casei au dictat amenajarea. Ne-am folosit de baza oferită fără a interveni prea mult la nivel de structură. Am ales să păstrăm un perete din cărămidă la vedere în living tocmai pentru a evidenția aspectul natural.

  Amenajare living detalii
  Peretele de cărămidă este un fundal perfect pentru comoda recondiționată.

  Elementul preferat: Cada de fontă. Atunci când ne-am mutat am găsit-o plasată într-un mod atipic în hol, în dreptul balconului. Am ales să o mutăm totuși în spațiul clasic al băii, după ce am sablat-o și am emailat-o în negru. Pentru un pic de contrast și eleganță am ales obiectele sanitare în stil retro, de culoare bronz, și faianță tip metro alb-negru.

  Amenajare baie retro
  Cada de fontă a fost recondiționată și accesorizată cu o baterie retro.

  Cel mai recent lucru pe care l-ai cumpărat: Blatul de birou.

  Cel mai bun lucru iarna: Focul din șemineu. Nu este chiar un șemineu în fapt, ci un godin, însă am vrut neapărat să includ acest element în sufragerie. Camera este largă și înaltă, așa că mai cu seamă iarna o sursă de căldură binevenită. Godinul este art deco, stilul meu preferat, contemporan cumva cu posterele din filme. Am ales să îl pun în valoare încadrându-l cu faianța cu model ceva mai complex.

  Amenajare semineu living
  Șemineul încălzește atmosfera în serile de iarnă.

  Cel mai bun lucru vara: Răcoarea unei case vechi. Din cauza orientării nu avem parte de soare exagerat, iar asta, corelat cu pereții groși, creează o atmosfera plăcută în zilele călduroase de vară. Nu a fost nevoie să instalăm aer condiționat din acest motiv.

  Ce spun prietenii: Cu toții sunt foarte încântați când vin în vizită și declară convinși că și-ar dori și ei o astfel de casă. Numai că nu știu prin câte am trecut în cei doi ani de restaurare.

  Ce ai schimba: Mi-aș dori o bucătărie mai mare și mai luminoasă.

  Proiectul DIY pe care l-ai făcut pentru casa ta: Cam toată casă este DIY. De exemplu cuierul, despre care am scris aici.

  Ce personaj de ficțiune crezi că s-ar simți cel mai bine la tine acasă?  Inspectorul Clouseau (al lui Peter Sellers, nu al lui Steve Martin).

  Ce înseamnă acasă pentru tine: Confort, relaxare, istorie, familie, joacă.

  Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Binele fiecăruia este diferit și evoluează în timp; ce ți-e bine la 20 de ani nu ți-e neapărat bine la 50. Și casa evoluează odată cu tine, nu-ți fie frică să schimbi, să experimentezi, să te muți și să o iei de la început. Umple casa cu personalitatea ta și cu pasiunile tale și te vei simți bine în ea.

  Resurse: Canapeaua este Ikea, candelabrele sunt Eichholtz prin arhisimbol.ro. O parte din piese sunt vintage, de pe OLX, restaurate de noi.

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Daria . Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale! 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Corina Rosu
  Corina Rosu
  4 years ago

  Buna ziua,

  Felicitari pentru amenajare! Am o cada asemanatoare si nu reusesc sa gasesc un sifon potrivit. Credeti ca imi puteti da contactul proprietarilor pentru a-i intreba de unde l-au achizitionat?

  Multumesc mult,
  Corina

  Cezara Palade
  Admin
  4 years ago
  Reply to  Corina Rosu

  Bună, Corina,

  I-am întrebat pe proprietari și ne-au răspuns că nu au cumpărat unul special, au folosit unul normal și l-au modificat cu piese de PPR.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Aer retro de Hollywood într-un apartament cu trei camere din Cișmigiu