În tinerețe îți decorezi casa cu un amestec de obiecte aleatorii primite de la prieteni sau moșteniri de familie și produse din magazinele ieftine. Dar după 30 de ani, e momentul să iei amenajarea în serios și să renunți, pe rând, la aceste opt obiecte decorative.
Dacă te uiți în urmă poți să faci o cronologie a evenimentelor cele mai importante din viața ta prin amintirea caselor prin care ai locuit și obiectelor de care te-ai atașat. Cum ar fi canapeaua de la Ikea pe care te-ai lăfăit după ce ai absolvit facultatea și ți-ai găsit primul job sau salteaua aia mai bună pe care ți-ai cumpărat-o după prima mărire de salariu. Mobila și decorațiunile spun o poveste, iar fiecare lucru nou pe care-l cumperi coincide cu ritul de trecere la maturizare.
Doar că odată cu vârsta ar trebui să se schimbe și spațiul în care locuiești. Nu e nevoie să arunci toate decorațiunile vechi după ce citești acest articol, dar când ajungi la vârsta de 30 de ani vei realiza că sunt unele lucruri care nu trebuie să te mai însoțească în viață. Din fericire sunt o mulțime de mici schimbări care-ți vor face locuința mai matură fără să cheltui prea mult, conform celor de la The Spruce.
De aceste opt obiecte decorative ar fi bine să scapi după vârsta de 30 de ani
1.Salteaua de pe podea
Sigur, stilul boho este la modă, dar au cam apus vremurile când era cool să dormi pe o saltea pe podea. Fă tranziția de la salteaua din colțul dormitorului, fără o cheltuială prea mare, și cumpără un cadru simplu de pat. Dacă nu prea ai spațiu și locuri de depozitat în casă, poți să cauți și un pat cu spațiu de depozitare.
2.Pereții goi
E frumos stilul minimalist, dar a venit timpul să depui mai mult efort în decorarea pereților. O casă cu pereții goi pare nefinisată și rece. Vestea bună este că arta nu trebuie să coste o avere. Sunt multe magazine online de unde poți lua artă la prețuri accesibile sau chiar gratis. Dacă vrei să realizezi ceva care să te reprezinte în totalitate, cheamă-ți partenerul/a sau prietenii într-o seară și pictați împreună diverse tablouri care să se potrivească cromatic cu restul apartamentului.
3.Umerașe nepotrivite
Pe unele le-ai luat dintr-un supermarket la reducere, altele sunt moștenite sau pur și simplu te-ai obișnuit să cumperi seturi ieftine cu umerașe din plastic? Este timpul să evoluezi. Un umeraș bun nu numai că-ți va păstra hainele îngrijite și presate, dar șifonierul tău va arăta mult mai bine dacă umerașele sunt la fel. Caută umerașe din lemn sau metal, dar toate să fie în aceeași nuanță.
4.Iluminare proastă
Când ai 18 ani, e cool să iluminezi locuința doar cu șiraguri de beculețe pentru pomul de Crăciun, tot anul. Dar dacă le folosești la fel și când ai 32 de ani, pare că îți e lene să le schimbi. Nu numai că un lampadar sau o veioză drăguță oferă locuinței un aer modern și cozy, dar o iluminare adecvată a casei îți îmbunătățește și starea de spirit.
Alege becuri LED cu lumină caldă sau rece, în funcție de cameră și de activitățile pe care le desfășori acolo. În dormitor, de exemplu, e potrivită lumina caldă, care nu îți solicită ochii. Iar dacă nu ai parte de lumină naturală, investește într-o lampă care imită lumina soarelui.
5.Cărțile pe care nu le citești
Oricât de mult îți place să citești, cu siguranță ai mai multe cărți acasă decât ai nevoie. Ai adunat de pe vremea când aveai 20 de ani o mulțime de cărți primite cadou de la prieteni sau cumpărate la reducere, pe care le poți dona.
Dă mai departe cărțile pe care nu intenționezi să le mai citești vreodată. Cărțile adună praf și sunt destul de greu de deplasat dintr-un loc în altul, lucru destul de deranjant când vine vremea să te muți în alt apartament sau să te apuci de renovat.
6.Mobilă veche
E momentul să arunci canapeaua second-hand. La măsuța de cafea mai poți să maschezi zgârieturile sau să-i priponești picioarele care se mișcă, dar meriți să faci un upgrade. Donează piesele de mobilier care nu mai sunt în cea mai bună formă și ia-ți unele noi care să te țină mulți ani de acum înainte.
7.Farfurii din seturi diferite
O parte le-ai moștenit de la părinți, pe celelalte le-ai cumpărat la reduceri din vreun supermarket. Iar acum, dulapul din bucătărie arată ca un raft dintr-un magazin second hand. E timpul să scapi de vasele care nu se potrivesc. Poți să găsești seturi de farfurii la un preț accesibil, de care să te bucuri la următoarea cină cu prietenii. Nu numai că seturile îți vor face bucătăria să arate mai organizată și cu un design bine pus la punct, dar s-ar putea să te inspire și să gătești mai mult, în loc să iei masă mereu în oraș.
8.Postere de film
După ce termini facultatea, posterele cu filme nu-și mai au rostul. Este în regulă dacă filmul tău preferat este Terminator 3, dar asta nu înseamnă că merită un loc pe peretele din sufragerie. La fel stă treaba și pentru printurile lipite cu bandă adezivă pe pereți. Acum că ești adult poți să investești într-un set de rame și să dai jos posterele, garantat te vei simți mult mai bine acasă.
-
LIFE
De la cititori: cu 10.000 euro a renovat un apartament vechi din centrul Capitalei și l-a transformat într-un Airbnb simplu și util
-
Sponsored
Cum să colaborezi cu succes cu un arhitect sau designer de interior
-
DESIGN INTERIOR
9 proiecte care te vor convinge că ai nevoie de o renovare sau reamenajare
-
LIFE
Cât rezistă bradul natural în casă. Locul unde să îl așezi ca să te bucuri cât mai mult de el
Contează și specia sau cât de cald e în casă, de exemplu.
-
UTILE
Cum se curăță ghetele ca să arate ca noi și ce poți face pentru a le reîmprospăta culoarea
Avem sfaturi și soluții atât pentru ghetele din piele natură, cât și pentru cele din piele întoarsă.
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]