Unsplash
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

7 obiceiuri proaste de menaj la care să renunți chiar acum

  Recunoaștem că dezordinea e uneori parte din viața noastra. Lucrurile se adună și se aglomerează, iar ordinea ajunge mereu pe lista cu lucruri de făcut urgent. Situația e mai ușor de gestionat atunci când ai un program lejer și o viață liniștită, dar când lucrurile devin agitate, e din ce în ce mai tentant să lași ordinea pe mâine.

  Dar bineînțeles că nu e cazul. Orice dezordine, indiferent cât de mare este, poate avea soluții. Cea mai bună modalitate ca să preiei controlul este să îți schimbi comportamentul, scrie Apartment Therapy. Câte un obicei pe rând.

  1. Obiectele din sertarul cu lucruri diverse

  Este în regulă să ai un loc pentru obiecte diverse. Să le arunci pe toate într-un sertar până nu mai poți să-l mai deschizi este cu totul altceva. Pune nasturii și șuruburile în pungi mici de plastic sau cutiuțe și etichetează-le ca să știi exact ce sunt. Cel mai important este să te asiguri că nu umpli sertarul până la refuz, altfel munca ta va fi în van.

  2. Nu speli vasele când gătești

  Oricât de mare ar fi dezordinea făcută când pregătești masa, procesul de curățare va fi mai simplu dacă speli din vase și pe parcurs, nu numai la final. Când verși lucruri sau stropești, dacă nu cureți imediat, vor păta locul și vor fi mai greu de curățat. Dacă lași pe mai târziu curățenia, s-ar putea să nu mai ai aceeași motivație să o faci. Fă o regulă și curăță în timp ce gătești. Poți să faci o excepție pentru vasele care necesită mai multă concentrare.

  3. Nu cureți imediat petele

  Petele vechi sunt mai greu de curățat decât cele proaspete. Poți să-ți ușurezi munca dacă ții la îndemână un spray pentru scoaterea petelor și te obișnuiești să le cureți imediat ce le-ai făcut. Mobila, covoarele și chiar hainele tale îți vor mulțumi.

  4. Nu-ți aranjezi corespondența

  Corespondența adunată poate deveni rapid o problemă. Când deschizi plicurile, nu le arunca pur și simplu pe masă sau pe blatul de la bucătărie. Hârtiile împrăștiate generează două probleme: casa ta se va aglomera și vei pierde cu vederea unele documente importante. Fă o regulă ca, atunci când ai corespondență nouă, să o sortezi imediat, să arunci tot ce nu ai nevoie, iar plicurile importante le pui într-un loc sigur.

  5. Aduni teancuri întregi de reviste pe care nu le citești niciodată

  Dacă ai abonament la diverse reviste, o să faci dezordine rapid. Să păstrezi un mic teanc pe măsuța de cafea sau pe birou este în regulă, dar, dacă aduni fiecare număr din revistele pe care le-ai primit în ultimii trei ani, poate ar fi cazul să le reciclezi sau să le donezi. Ocupă prea mult loc degeaba!

  6. Nu speli hainele până nu mai ai cu ce să te îmbraci

  Spălatul hainelor nu este chiar cea mai distractivă sarcină, iar majoritatea oamenilor lasă asta până în ultimul moment. Nu aștepta până nu mai ai decât o singură pereche de șosete. În schimb creează-ți o nouă regulă: odată ce ai adunat destule haine pentru o mașină de spălat, ocupă-te de ele. Va fi mai ușor de gestionat decât să speli mai multe ture deodată și nu vei mai rămâne fără haine curate.

  7. Arunci hainele și accesoriile pe un scaun

  Scaunul din dormitor poate deveni și spațiu de stocare. E foarte simplu să vii acasă, să te schimbi și să-ți arunci hainele pe un scaun gândindu-te că le strângi mai târziu. Dacă faci asta, se va aduna un nou teanc de lucruri de care va trebui să te ocupi când dezordinea va fi deja ca la ea acasă. Încearcă să pui hainele înapoi în dulap înainte să scoți unele noi de acolo. Dacă nu ți se pare o idee bună, atunci asigură-te că nu lași nimic pe scaun peste noapte.

  Foto: Unsplash

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  7 obiceiuri proaste de menaj la care să renunți chiar acum