
7 locuri de cazare în natură, pentru o escapadă liniștită oriunde în România
publicat pe 16 apr. 2025Natura renăscută poate fi cel mai puternic tonic pentru unii dintre noi, așa că o escapadă într-un loc în care verdele crud își dă mâna cu parfumul copacilor înfloriți sau al florilor de liliac este imaginea perfecțiunii în această perioadă. Iată, așadar, câteva locuri de cazare în natură de prin toată țara.
Am căutat pentru tine cazări în care vedeta să fie priveliștea pe care o vezi de la geam, balcon sau din grădină, într-un anotimp în care natura este în full bloom, cu atât mai mult în zonele montane, acolo unde primăvara ajunge mai târziu.
1. La Saivan, Bucovina
Considerată cel mai frumos proiect agroturistic din Bucovina, ferma situată pe colinele alpine din comuna suceveană Vama îți face o ofertă de nerefuzat: liniște, aer curat, preparatele tradiționale și animale care pasc libere.
Cazarea se află pe un platou de pe Muntele Hășmaș, de unde se poate vedea toată valea care duce spre Câmpulung Moldovenesc, piscurile Muntelui Rarău și colinele frumoase ale Bucovinei, acoperite de un superb covor verde-crud în această perioadă. De dormit, o poți face într-una dintre cele trei case tradiționale din gospodărie, readuse la viață de proprietarii pasionați, dar fără a li se știrbi din farmecul autentic bucovinean.
2. Coliba prieteniei în Șelari, Argeș
O căsuță cochetă și izolată, situată în satul Șelari din județul Argeș, poate fi o idee bună pentru o escapadă în doi. Numai că experiența poate fi puțin extremă pentru cei obișnuiți cu confortul zilelor noastre: proprietarii avertizează că nu există energie electrică, doar un sistem solar fotovoltaic, iar încălzirea se face cu lemne.
Nu există nici apă curentă, nici baie, dar ai parte de experiența toaletei și a dușului în aer liber, astfel încât să te simți mai aproape de natură. Pierzi ceva confort, dar câștigi liniște și aer curat.
3. 5 Chirpici, Murighiol
Dacă vrei să vizitezi Delta Dunării primăvara, te sfătuim să alegi o cazare tradițională, pentru a te integra cât se poate de bine în vibe-ul deosebit al locului. Căsuțele din chirpici construite în stil lipovenesc, din acest resort din satul Murighiol, surprind esența Deltei Dunării, într-o cazare care îmbină elementele decorative tradiționale cu facilitățile din zilele noastre.
Văruite în alb proaspăt cu mușcate roșii pe prispă, cu lemnărie albastră și ferestre umbrite de liliac înflorit, casele se îmbină perfect cu verdele gazonului din curte. Pensiunea în cauză îți propune un microunivers al Deltei, în vecinătatea naturii renăscute, într-o perioadă în care păsările revin în labirintul sălbatic al canalelor.
4. Casa Catrinei, Sălaj
Situată într-un mic sat din județul Sălaj, Văleni, Casa Catrinei este o agropensiune creată după modelul caselor tradiționale cu acoperiș de paie care au existat în zonă, dar cu tot confortul zilelor noastre. Proprietatea are și o curte generoasă cu un mic iaz. Prin față curge un fir de apă, iar în spate se întinde o pădure de fagi.
Liliacul înflorit, irișii semeți și alte flori de primăvară te invită să te bucuri de acest anotimp într-un loc care poate deveni punctul de plecare pentru drumeții prin pădure sau pe dealurile din împrejurimi, la cules de ciuperci, fructe de pădure sau trufe.
5. Casa din Șona, Brașov
Proprietarii au readus la viață o gospodărie tipică unui sat din Transilvania în Șona, județul Brașov, mai exact o căsuța din piatră, veche de peste 100 de ani. Casa are două camere, cu posibilitatea cazării a maximum cinci persoane, dar, pentru a păstra firul autentic al construcției, toaleta și dușul sunt în grădina. Cei care vin aici au acces nelimitat la grădina și la legumele și fructele pe care proprietarii le cultivă așa o făceau odată bunicii lor, organic și sustenabil.
Curtea frumos îngrijită este atu-ul acestui sat din Țara Făgărașului, o regiune turistică care renaște superb sub soarele primăverii.
6. Cervus Măgura, Buzău
Într-una dintre cele mai frumoase așezări buzoiene, comuna Măgura, am descoperit două cabane construite și decorate precum un chalet din Alpii Francezi, cu elemente rustice, dar și moderne, la marginea naturii bogate.
Cele două cabane, Cerbul și Căprioara, au câte două dormitoare fiecare, iar la parter au câte un living cu bucătărie deschisă, zonă de luat masa și terasă, în timp ce natura este invitată și în interior. Explorarea naturii începe în grădina de 4000 de metri pătrați, unde poți admira o fermă de legume și o mică livadă unde, pe lângă alți pomi fructiferi și înfloriți în această perioadă, sunt și doi peri de peste 100 de ani.
7. Joyard – Pensiune & Parc, Porumbacu de Sus
Proprietarii au dat o nouă viață acestei case nelocuite timp de șapte ani, dar cu un potențial extraordinar grație naturii neperturbate de om, din satul Porumbacu de Sus, așezat la poalele Munților Făgăraș.
Șase camere cochete cu băi individuale, o bucătărie utilată, un spațiu de zi cu doi pereți de sticlă care dau spre curte și grădină alcătuiesc azi Pensiunea Joyard. Dincolo de peretele de sticlă se deschide Joyard Parc, o grădina generoasă cu șezlonguri, mese, pomi fructiferi și flori, un iaz cu pești și nuferi, un mini amfiteatru unde se stă în jurul focului la ceas de seară și un măr vechi de 90 de ani.
Foto: site-urile proprietăților, Booking.com, travlocals.com
-
LIFE
Cazare Oltenia: conace, cule oltenești și case boierești în care poți petrece o vacanță liniștită
-
LIFE
Inside, The Village: sat turistic la două ore de București, format din case bătrânești strămutate din Maramureș
-
LIFE
5 case din Transilvania restaurate de Mihai Eminescu Trust pe care le poți închiria integral
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.