DESIGN INTERIOR

4 artizani îți propun decorațiuni handmade de Crăciun și îți spun cum le poți face

publicat pe 18 dec. 2020

    Patru artizani îți propun zece decorațiuni de Crăciun handmade și îți zic cum le poți face. Coronițe din dopuri de plută, șervete din bumbac cu modele personalizate sau globuri din lemn pictate manual, printre altele.

    Lemn, lut, plută sau polistiren, acestea sunt câteva dintre materialele cu care te poți juca pentru decorațiunile handmade de Crăciun din acest an. Fie că alegi să faci un brad nins, o coroniță din globuri sau inele din lut pentru șervetele de masă, toate îți vor pune mâinile și creativitatea la încercare. Bucură-te de fiecare pas din procesul de realizare, pentru că rezultatul va fi, cu siguranță, pe măsură.

    1. Coroniță din globuri înșirate pe umeraș

    Gabi Ralea, blogger de bricolaj și de decor, te invită să intri în atmosfera Crăciunului cu o coroniță din globuri înșirate pe un umeraș. Pe scurt, transformi un umeraș din sârmă într-un cerc pe care pui globuri colorate. Vei avea nevoie de mai multe globuri – numărul exact depinde de diametrul lor – și de beteală care imită acele de brad, o bucată de panglică pentru funda de final și un șnur pentru agățat. E o decorațiune handmade pe care o poți agăța pe ușa de la intrare, pe o clanță sau chiar în brad. Și dacă o depozitezi într-un loc sigur, va rămâne bună de folosit și la anul.

    2. Șervet cu steluțe aurii

    Dacă îți dorești pentru mesele de sărbători șervete personalizate, încearcă varianta propusă de Gabi Ralea. Operațiunea nu este complicată, însă necesită puțină atenție și răbdare. Ai nevoie de șervete de masă simple, albe. Personajele principale sunt formele de tăiat prăjituri cu care vei imprima șervetele. Nu e musai să fie steluțe; joacă-te cu formele pe care le găsești prin bucătărie. Îți mai trebuie vopsea acrilică aurie, un burete pentru vopsit și un băț de frigăruie. Nu uita să calci șervetele după ce s-a uscat vopseaua.

    3. Ramă cu fundă și globuri

    S-ar putea să ai prin casă o ramă mai veche, de la vreun tablou care s-a stricat. În cazul în care vrei să-i mai dai o șansă, Gabi Ralea îți recomandă să o transformi într-o decorațiune de Crăciun handmade. Sigur ai prin debara câteva globuri, o instalație sau un șirag luminos, o bucată de fundă și gută pentru agățat. Ai grijă ca ornamentele să se îmbine armonios atât ca poziție, cât și ca nuanțe. Această ramă este o decorațiune frumoasă pe timp de zi și de mare efect seara, când instalația îți va lumina casa.

    4. Ren din dopuri de plută

    Scoate ce dopuri de plută ai prin sertare, mai cumpără câteva sticle de vin și apoi folosește-le pentru o decorațiuni de Crăciun handmade. Poți face una în formă de ren, precum cea propusă de ArtCraft&Soul. Ai nevoie de patru dopuri de plută pe care le tai și le lipești cu adeziv pentru lemn, astfel încât să obții corpul și picioarele renului. Îți mai trebuie o fundă roșie, un accesoriu (pom-pom) roșu pentru nas, doi ochi autoadezivi și sârmă plușată maro pentru coarne și codiță. Realizarea renului nu durează mai mult de 30 de minute și este o decorațiune care îi va bucura și pe copii.

    5. Globuri din rondele de lemn pictate

    Gabriela Niță, de la ArtCraft&Soul, pictează pe lemn și recomandă pentru acest sezon globuri care pot fi făcute acasă. Găsești rondele de lemn la magazine de bricolaj și pe lângă ele mai ai nevoie de vopsea acrilică, lac, adeziv pentru lemn și sfoară ca să agăți globul în brad. Alege orice pictură pe care o consideri potrivită pentru sărbători și apucă-te de treabă. La final, aplică un strat de lac pe întreaga suprafață a lemnului. Nu doar că ornamentul va arăta mai bine, ci va rezista mai mult timp.

    6. Coroniță din dopuri de plută

    Întâmpină-l pe Moș Crăciun cu această coroniță

    Nu milităm nicidecum pentru consumul de vin în exces, însă pluta din care sunt făcute dopurile sticlelor este un material la îndemână, cu care se lucrează ușor. ArtCraft&Soul îți mai propune să faci o coroniță din dopuri de plută. În funcție de câte dopuri ai la dispoziție, decorațiunea va fi de dimensiuni mai mari sau mai mici. Mai ai nevoie de sârmă subțire și de clopoței sau alte ornamente. Perforează fiecare dop cu o șurubelniță electrică și un burghiu și înșiră pe sârmă alternativ, dopurile și clopoțeii. Leagă capetele sârmei și casa va suna numaidecât a sărbătoare.

    7. Șemineu decorativ din polistiren

    Pe Pinterest și Instagram, Crăciunul ideal vine la pachet cu un șemineu. Cum un șemineu adevărat este o investiție și nu e potrivit în orice încăpere, îți poți face unul handmade, cu rol decorativ. Sophie Dimulete, blogger de DIY, îți arată cum. Într-adevăr, este un proces mai complicat și care necesită ceva mai mult timp, însă nu imposibil.

    Înainte de toate, trebuie să alegi locul în care îl vei amplasa și dimensiunile după care îl vei croi. Ai nevoie de polistiren, baghete de polistiren, adeziv, scotch de hârtie, aparat pentru tăiat polistiren, bețe de hârtie și lavabilă albă. Găsești toți pașii pe pagina Sophiesticat, plus alte sugestii despre cum poți crea efectul de lemne care trosnesc în foc într-un șemineu adevărat. Nu uita, la final, să agăți și șosetele decorative.

    8. Brad de Crăciun nins

    Iată și o idee mai ușor de realizat recomandată de Sophie Dimulete. Dacă ai deja un brad de Crăciun artificial, dar îți dorești să-i dai o nouă înfățișare, îmbracă-l în zăpadă. Sigur că poți cumpăra un spray cu un astfel de efect, dar proiectul nu va mai fi unul handmade. Ai nevoie de vopsea lavabilă sau vopsea pe bază de apă și de un burete. Nu trebuie decât să aplici vopseaua cu ajutorul buretelui pe crengile bradului și să ai răbdare să se usuce. Vei vedea că vopseaua nu se scutură și că își păstrează aspectul frumos până la anul.

    9. Globuri-medalion din lut pictate

    Marenca Tomi, artizanul din spatele proiectului M.Decor, îți propune să faci globuri din lut pictate, fiind un material eco, versatil și ușor de modelat. Ai nevoie de lut, hârtie pentru acuarele, o formă rotundă de modelaj cu care să decupezi lutul și un cuptor de bucătărie.

    Mai întâi modelezi lutul și îl decupezi în formă de medalion. Lași formele la uscat peste noapte, iar a doua zi le pui în cuptor timp de patru ore. Pe o hârtie pentru acuarele, pictezi imaginea pe care vrei să o imprimi pe glob. După care, o lipești pe forma uscată din lut. Pentru un aspect plăcut și o mai mare rezistență în timp, aplică la final un strat de lac pentru ceramică.

    10. Inele geometrice pentru șervete

    Fiindcă tot ai rețeta pentru șervete de masă personalizate, de ce să nu faci și inele handmade. Găsești inspirație tot la M.Decor. Modelează inele din lut în forme geometrice și vopsește-le în ce combinații de culori se potrivesc decorului din casa ta. Nu-ți fie teamă dacă nu îți ies toate la fel sau dacă descoperi mici imperfecțiuni. Magia produselor handmade constă în unicitatea lor.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments