
VIDEO Cum arată o garsonieră de 42 metri pătrați transformată în apartament cu două camere

„Chiar are numai 42 de metri pătrați?!”, am căscat noi ochii după ce am intrat în locuința Cristianei. „48 cu tot cu terasă”, ne-a răspuns ea. Am filmat turul studioului ei, surprinși la tot pasul de soluțiile pe care le-a găsit pentru depozitare și mărire a unui spațiu atât de mic. Cine ar fi zis că un „mini-apartament” poate conține atâtea lucruri, fără să pară deloc încărcat?
Cristiana Zgripcea e arhitectă și se ocupă de amenajări interioare de mai bine de opt ani. Și-a făcut o adevărată semnătură din renovările de apartamente comuniste: dacă ne citești, te-ai întâlnit sigur cu cel puțin o transformare făcută de ea.
De aproape trei ani, locuiește într-un apartament situat pe bulevardul Unirii din București. Trebuia să fie, de fapt, o garsonieră, dar a transformat-o într-un studio cu două camere. „Compartimentarea a fost făcută printr-o partiție de sticlă, astfel încât să păstrez ideea de open space, dar în același timp să pot avea intimitate pe zona de dormit, deci practic cu partiția de sticlă am separat zona de zi de zona de noapte”, ne-a explicat ea.

Cristiana a ales locuința când blocul se afla în stadiu incipient de construcție, astfel că, în cei trei ani cât a durat ridicarea lui, a fost prezentă în toate fazele construcției și a putut să facă toate modificările dorite. A schimbat mult din planul garsonierei: bucătăria avea inițial 12 metri pătrați și se afla unde e acum livingul, iar livingul ar fi trebuit să aibă 20 metri pătrați – acum, acolo e dormitorul.
„Nu am lucrat cum fac pentru beneficiarii mei, desigur că am fost cizmarul care nu are cizme, am desenat prizele pe perete și am dat indicații pentru mașina de spălat, pentru că prioritizez proiectele beneficiarilor”, își amintește Cristiana de șantierul la care a fost și client, și designer de interior.
În zona de zi, Cristiana a păstrat pentru tavan o placă de beton aparent, așa cum a fost turnată din stadiul de construcție, iar în spate, pentru contrast, a montat plăci de parchet tip Chevron. Canapeaua verde de catifea e și ea o inserție prețioasă.
Trecerea dintre living și bucătărie e realizată cu o măsuță cu blat din sticlă, cu trei scaune. Deși bucătăria este mică, are de toate: cuptor, mașină de spălat vase, depozitări suspendate, chiar și o hotă cu evacuare și, cel mai important lucru, aparatul de cafea.
„Datorită faptului că am apartamentul orientat spre răsărit, am o lumină specială dimineața, iar cum livingul meu de sezon cald este balconul, unde am un șezlong și două scaune foarte confortabile, îmi iau cafeaua, făcută ca la cel mai bun restaurant, în leagăn, și așa îmi încep ziua într-un mod relaxant, ca să pot să fiu cât se poate de zen cu toate problemele care vin în viețile noastre, ale tuturor”, povestește Cristiana. Are un espressor Xelsis Suprema, cel mai nou și mai performant espressor de la Saeco, care îi permite să își seteze preferințele până la cele mai fine detalii, astfel încât atât gustul și intensitatea cafelei să fie exact așa cum și le dorește, dar și momentul de zen al dimineții să-i priască.
Baia este pe cât de simplă, pe atât de interesantă: fiecare colțișor a fost folosit. Placarea cu terrazzo pe pereți și pardoseală creează un aer prețios, iar sanitarele albe au forme minimaliste. Și aici, a reușit să păstreze plafonul din beton aparent, adică placa existentă din turnarea structurii blocului.

Dormitorul e mic, dar are un șifonier generos, inteligent compartimentat. La capătul patului, un fototapet ce pare o acuarelă adaugă o notă personală spațiului.
„M-am jucat la nivelul luminilor, astfel încât am atât lumină ambientală, cât și luminile principale, de la nivelul plafonului, care asigură vizibilitatea pentru orice fel de activitate. Mai am lumini în interiorul șifonierului, care se aprind odată cu deschiderea ușilor acestuia”, spune arhitecta.

Terasa a devenit livingul de vară-toamnă al Cristianei: cum apartamentul e orientat spre răsărit, dimineața lumina e cu totul specială, așa că își face cafeaua, preparată ca la cel mai bun restaurant, și o bea în leagăn: „așa îmi încep ziua într-un mod relaxant, ca să pot să fiu cât se poate de zen cu toate problemele care vin în viețile noastre, ale tuturor.”
Deși locuiește într-o casă mică, de fiecare dată când ajunge acasă, după o zi solicitantă, când intră în casă, Cristiana se simte mândră că este a ei: „E o casă cu suflet, aș spune, dincolo de faptul că e… frumușică foc.”
Foto: Arthur Țintu
Frumos, bine fructificat spatiul, materiale calitative. Eu personal as fi optat pentru placare cu placi ceramice sau piatra naturala in baie. Iar conceptul de bucatarie deschisa catre living… am asa o temere privind cat este de practica. As fi izolat cumva zona de gatit (cuptor, aragaz cu pereti de sticla care eventual se pot plia/ strange). Altfel deja imi inchipui mirosul de mancare cum intra in canapeaua textila.
Felicitari!
Chiar frumușică foc! Foarte caldă, primitoare și armonioasă. Felicitări!