Decizii curajoase într-o locuință din București: fototapet în fiecare încăpere
publicat pe 07 nov. 2019Câte decizii curajoase sunt permise în amenajarea unei locuințe, astfel încât să arate „ca-n reviste”, dar să rămână suficient de călduroasă și primitoare? În apartamentul de față găsim multe alegeri îndrăznețe care arată extrem de reușit împreună: un fototapet de 5,5 metri lungime, viu colorat, un perete roșu și unul industrial, dulapuri placate cu sticlă neagră, un calorifer roșu și o baie complet albă.
Apartamentul cu trei camere se află într-un bloc nou, din zona de Nord a Bucureștiului. Are o suprafață utilă de 96 metri pătrați și o terasă de opt metri pătrați, în care se poate ajunge din fiecare cameră.
Proprietarii, o familie de antreprenori în domeniul transportului, cu o fetiță adolescentă de 14 ani și un caniche simpatic, își amintesc prima senzația pe care au avut-o după ce au preluat locuința de la constructor: „o casă rece și goală, noi cu o grămadă de idei și fără nimic concret”.
De aceea au apelat la Biroul de arhitectură Pure-Mess Design, care a preluat proiectul în decembrie 2018, când apartamentul avea finisajele (gresie, faianță, parchet) și obiectele sanitare din cele două băi deja montate. Iar amenajarea a durat cinci luni.
Livingul cu fototapet este camera cea mai spectaculoasă
Suprafața mare a livingului, de 32 mp, a permis crearea mai multor zone funcționale: dining, zonă de relaxare cu canapea și televizor, apoi dulapuri pe toată lungimea de peste șapte metri a camerei.
„Familia și-a dorit o abordare personalizată în fiecare cameră, motiv pentru care am propus o amenajare modernă cu accente eclectice și tonuri ușor masculine, susținute de accente abstracte dintr-un art-pop reinterpretat, dat de tapetul din living”, povestește Sergiu Califar, arhitectul care a condus operațiunea.
Punctul de atracție al amenajării este un fototapet lung de 5,5 metri și înalt de 2.7, marca Glamora, pe care l-au montat de-a lungul unui întreg perete din living și inserat printre rafturi. „A fost o propunere curajoasă, la care i-am rugat să se gândească bine. Acest design fie place, fie nu, dar au fost plăcut impresionați din prima și au avut curajul să accepte această abordare. Am încercat să evidențiem, pe lângă partea funcțională, niște capete de perspectivă spectaculoase, pentru a crea o dinamică a spațiului,” explică Sergiu alegerea îndrăzneață a modelului.
Bucătăria are un fototapet industrial
Tot de la Glamora au ales și fototapetul cu aspect de beton aparent din bucătărie, cu care au acoperit un perete.
Iar placajul de faianță dreptunghiulară gri, un model de faianță de la Fap Ceramiche, continuă nota industrială a încăperii.
Dormitorul invită la relaxare
Dormitorul este inspirat direct din natură, căci peretele cu tăblia patului este acoperit de un fototapet cu model inspirat de nervurile lemnului, pe care pare că plutesc câteva frunze de toamnă.
„Cele patru camere principale au fost inspirate din anotimpurile ce prind contur în frumosul nostru oraș – toamna în dormitor, vara în living, primăvara în camera fetiței, iarna în bucătărie”, descrie Sergiu. Peretele din dreapta intrării în dormitor cuprinde un dressing încăpător realizat pe comandă, placat pe jumătate cu sticlă neagră.
Camera adolescentei are multe obiecte roșu-bordo
Dormitorul fetei ecombină multiple elemente menite să îi stimuleze partea creativă. „Legat de culori, am folosit un dinamism în funcție de starea pe care o dorim în fiecare spațiu în parte”, explică Sergiu. Culoarea principală din dormitorul fetei este roșul-bordo, un roșu închis, ce se potrivește personalității ei și genului de muzică preferat, rock.
Și aici, doi dintre pereți sunt acoperiți cu fototapet desenat de arhitecți, realizat pe comandă de XTDeco.
„Cea mai mare provocare a fost să cuprindem toate elementele dorite. Numărul dulapurilor cu compartimentările solicitate, mesele din bucătărie și dining”, își amintește arhitectul.
Cei doi soți s-au implicat în partea de sonorizare, au adaptat modelul de sistem audio cumpărat în funcție de stilul amenajării și s-au implicat în partea tehnică – componentele electrice au trebuit îngropate în pereți în stadiul de început al proiectului.
Bugetul total al amenajării a fost de aproximativ 32.000 euro (inclusiv partea de montaj).
Tips and Tricks pentru amenajare de la arh. Sergiu Califar
Cum creezi iluzia de spațiu într-o baie mică:
În acest apartament, baia matrimonială are doar 4,4 mp, motiv pentru care risca să pară aglomerată. Dar finisajele în culori deschise dau impresia unui spațiu mai mare. Folosește chiar alb, în întregime.
Cum maschezi un perete cu imperfecțiuni:
Deși apartamentul de față era nou construit când l-am preluat, pereții nu erau foarte bine finisați – nu fusese aplicată suficientă amorsă, iar vopseaua ar fi accentuat toate imperfecțiunile. Pentru a le masca, i-am îmbrăcat cu tapet uni la rolă.
Cum maschezi spațiile de depozitare:
Spațiile de depozitare sunt necesare în orice locuință, dar nimeni nu vrea ca ele să fie foarte vizibile. Aici, de exemplu, am placat dressingul cu sticlă vopsită în negru pentru a crea un efect de profunzime, dar în spatele ei este de fapt depozitare.
Foto: Andrei Tudoran
Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la Biroul de arhitectură Pure-Mess Design. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!
-
Apartamente cu 3 camere
Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În amenajarea unui apartament cu trei camere, au creat spațiu pentru depozitare acolo unde nu era
-
Apartamente
Și-au amenajat apartamentul din Sibiu în 6 luni și cu 17.000 euro
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.