Dani Oțil face pentru prima dată turul casei lui din Corbeanca, plină cu povești și amintiri
Pe Dani Oțil îl vezi la televizor constant de 15 ani, citești despre el în presă, dar acum merge un pic mai departe și te invită într-un scurt tur al casei lui. O casă cu multă poveste, obiecte căutate îndelung care rezistă de peste zece ani, colțuri cu amintiri și sisteme smart care îi fac viața ușoară.
„Acasă poți să-i spui locului ăluia la care visezi după primele trei zile de vacanță. Sau când ești plecat în oraș și ai o zi mai lungă, să vrei să ajungi acasă la răcoarea ta, mirosul tău, căldura ta. Locul ăla unde să fii ca telefonul pus la încărcat”, descrie Dani din confortul propriului acasă. Pe Dani Oțil îl știi din emisiunea „Neața cu Răzvan și Dani”, dar acum îl vei cunoaște un pic mai bine prin intermediul căminului său.
După copilăria din Reșița într-un apartament mic, 17 chirii schimbate de-a lungul anilor, în București și Timișoara, și după ce a locuit într-o garsonieră cumpărată cu credit bancar, a ajuns în Corbeanca. Dar drumul de la garsonieră la casă nu a fost în plan. Într-o perioadă în care dorea să-și cumpere un avion ultraușor și chiar strânsese o parte din bani, Răzvan Simion, partenerul lui din emisiune, tocmai se mutase în jumătate de duplex din Corbeanca. Și i-a propus să cumpere cealaltă jumătate a duplexului. După ce Dani a spus nu, a tras și niște sfori printre prieteni, „La un șpriț au scos în evidență faptul că aș fi fost primul prost de planetă cu o garsonieră cumpărată în franci elvețieni, deci a băncii, dar care are avion”, își aduce el aminte.
Răzvan a umblat după adeverințe, i-a depus dosarul pentru un al doilea credit și a negociat la prețul casei până au ajuns să fie vecini. Apoi a început renovarea. Casa nu mai fusese locuită înainte, dar finisajele erau deja deteriorate. Cu foaie și pix în mână, a luat fiecare etaj și l-a desenat până a ajuns la o formă finală, care se păstrează și azi.
A recompartimentat anumite zone, cum ar fi debaraua din open space-ul de la parter, căreia i-a spart pereții ca s-o transforme într-un dressing ascuns. A desenat și câteva dintre piesele de mobilier, iar pe celelalte le-a căutat cu răbdare și atenție. Măsuța de cafea, de exemplu, folosește elemente dintr-o drezină, masa de dining e din lemn natur și rezistă încă de când s-a mutat în casă. „Sunt foarte mândru că acum mai bine de zece ani am ales niște obiecte de mobilier care încă țin. Cum e canapeaua, pe care s-a dormit grav. N-a fost nici măcar la un preț mediu, a fost o canapea ieftină, dar am căutat-o atât de mult până când am reușit s-o găsesc și ține și acum”, povestește Dani.
Are multe elemente, mai mici sau mai mari, pentru care s-a inspirat din vacanțe. „Până la 26 de ani nu am avut bani să fac aproape nimic. Dar de la 26 am început să călătoresc și nu m-am mai oprit. Am văzut niște lucruri care mi-au rămas în minte: am elemente în casă pe care le-am văzut în Koh Samoi, de exemplu, în Thailanda. La Amsterdam am stat într-o mansardă superbă de unde am furat idei pentru baie. Mi le-am notat mental și când a venit momentul, le-am pus în practică”, adaugă el.
Unele lucruri a știut de la început cum și le dorește, cum ar fi o cadă mare și o baie fără nicio placă de gresie sau faianță. Spații eficiente de depozitare și un cinema pentru două persoane, pe care le-a amenajat în încăperile din fosta pivniță. Altele au venit pe parcurs, cum ar fi tehnologia. Când s-a mutat și ani de zile după, semnalul din Corbeanca exista, dar lipsea cu desăvârșire. Folosea „un router industrial, care sigur, iradia și copiii de la două străzi distanță”, spune el. Iar casa fiind destul de înaltă, oriunde punea un router, semnalul nu ajungea bine.
Așa că acum folosește un Mesh Wi-Fi cu trei benzi | Huawei Share, care presupune o rețea de routere pe care le montezi unde ai nevoie prin casă și pe care le controlezi din telefon. Dispozitivul principal e la parter, în living, iar celelalte sunt așezate pe fiecare etaj al casei. „E ușor de conectat și de setat de către oricine, pur și simplu printr-o simplă atingere cu telefonul a fiecărui element din mesh, te conectezi și nu mai trebuie să schimbi parole, useri, când treci de la un etaj la altul, se ocupă de toate lucrurile astea mash-ul, respectiv telefonul tău”, explică el.
Iar asta i-a permis inclusiv să aibă un birou și acasă, de unde să își controleze micile afaceri prin sistemul smart Huawei format din două laptopuri MateBook X Pro, telefonul Mate 40 Pro, rețeaua de routere, tableta MatePad 11, cu care se plimbă oriunde prin casă sau pe terasă și căștile FreeBuds 4, care îl ajută atunci când are ședințe și call-uri în timpul cărora are nevoie de mobilitate maximă. Unul dintre laptopuri e blocat strict pentru treburi administrative chiar în pivniță aka. man cave aka. cinema.
„De când am văzut casa, am văzut pivnița asta care e cu o înălțime de cameră normală, în care bănuiesc că orice om gospodar și-ar fi dorit să pună niște borcane, butoiul cu varză etc. Eu cred că orice om care are încă un spirit tânăr și viu are nevoie să se joace, așa că mi-am făcut un spațiu unde pot să mă joc și unde am și un mic cinema doar pentru două persoane. Mi s-a părut că o să dau lovitura cu treaba asta. N-am dat lovitura niciodată”, recunoaște Dani.
E o cameră mică și intimă, cu foarte puțină lumină, tocmai ca într-un cinema, două fotolii mari și confortabile, un scaun profesional de gaming și un monitor Huawei. Un colț al camerei e plin cu perne decorative de toate mărimile, căci înainte să se căsătorească obișnuia să adoarmă în camera asta, după sesiunile de joc.
Acum, lucrurile stau altfel. Nu mai adoarme nici pe canapeaua din living, nici în cinema, ci în dormitorul matrimonial. Camera care a stat goală în toți acești zece ani e acum pe cale să devină camera copilului, iar întreaga casă a trecut prin două zugrăveli doar în ultimul an.