Arhitectul Omid Ghannadi și-a amenajat locuința într-o săptămână, după ce a trimis familia în vacanță, la fel ca în emisiunea „Visuri la Cheie”
„Acasă înseamnă foarte multă gălăgie, în primul rând. Pentru că odată ce ajungem aici toți patru, cu siguranță trebuie să fie urlete și țipete. Și de veselie, și de scandal, și de toate cele”, povestește Omid Ghannadi. Locuiește într-un apartament de bloc comunist din centrul Bucureștiului, în care navighează împreună cu soția și cei doi copii printre mormane de jucării, reguli de socializare și piese de mobilier cu istorie lungă.
Până în 2021 a fost parte din echipa emisiunii marca Pro TV Visuri la Cheie, e co-fondatorul școlii de design interior Inside Academy și are propriul birou de arhitectură și design interior. Lucrează mult și la mai multe proiecte în același timp, iar refugiul lui e apartamentul de 120 metri pătrați în care ne primește, după ce a ascuns prin toate cotloanele jucăriile copiilor și obiectele care în mod normal nu își găsesc locul undeva anume.
E o locuință aerisită și luminoasă, deși e la parter, cu un open space care cuprinde livingul și diningul, două dormitoare, două băi și o bucătărie mică, dar echipată cu tot ce trebuie. Apartamentul a aparținut bunicilor Ilincăi, soția lui Omid, tot arhitectă. Ea a copilărit aici, într-o vreme în care atmosfera era una mai sobră și clasică, cu mobilier masiv, culori întunecate și textile grele. Era o locuință frumoasă, dar nepotrivită unui cuplu tânăr cu doi copii, nevoie de spațiu și lumină. Așa că atunci când au hotărât să se mute aici, Ilinca și copiii au plecat în vacanță, iar Omid a avut la dispoziție fix o săptămână să reamenajeze.
„Inițial, am zis că doar zugrăvim și mutăm mobila. Dar am ajuns în situația în care a devenit un mare șantier și am tras de constructori și de toți cei care erau aici, să terminăm la timp. Am reușit exact cu jumătate de zi înainte să ajungă Ilinca și copiii înapoi, să terminăm și să facem curat și să-i primim cu o mare surpriză. N-au recunoscut casa”, își aduce el aminte.
Primul lucru pe care l-a făcut a fost să dea jos toate perdelele și draperiile și să zugrăvească în culori deschise. A vopsit inclusiv gratiile, căci e un apartament la parter. Le-a făcut albe, ca să aducă mai multă lumină și reflexie în casă, apoi a adus plante și tablouri colorate.
Din amenajarea originală a păstrat câteva piese de mobilier care i s-au părut interesante și cărora le-a adus modificări. Una dintre ele ar fi și piesa lui favorită, vitrina din zona de dining. Deși cu o lucrătură impresionantă, cu geamuri pe care le bănuiește a fi din cristal și detalii mai rare în ziua de azi, precum un textil auriu pe interior, inițial era de un maro închis. „Doar că nu puteam să trăiesc în casă cu un obiect atât de clasic, în adevăratul sens al cuvântului”, recunoaște Omid. Așa că a vopsit-o în alb, iar asta a transformat-o în piesa de rezistență a casei.
A mai păstrat masa veche de dining, după ce i-a schimbat blatul din sticlă neagră cu unul din lemn și i-a vopsit picioarele. A vopsit în alb și măștile de calorifer originare. Toate modificările au adus mai multă lumină, culoare și veselie în apartament.
Singura intervenție la nivel de compartimentare e în living și o reprezintă o nișă pe care a făcut-o într-unul din pereți, printr-un perete din gips carton, pentru a face loc mașinii de spălat și uscătorului de rufe. A acoperit noul spațiu de depozitare cu uși placate cu oglindă, ca zona de dining să se întindă, să se extindă și lumina de la fereastră să se reflecte în ele.
Bucătăria este și cel mai nou proiect de reamenajare din apartament. „Pentru că ne-am mutat pe grabă, nu am apucat să renovăm și bucătăria. Iar după doi ani ne-am dat seama că e cazul și am avut timp să o facem cum trebuie. Și nu e doar o bucătărie pentru noi, este un al doilea sau chiar primul living, pentru că după ce culcăm copiii cam aici petrecem timpul”, explică Omid.
Ca să facă din ea un spațiu cald, de zi, în care să poată petrece timp și cu prietenii, a montat aici o banchetă încăpătoare, o masă mare, un covor și o mică grădină cu plante pe pervaz. Toate electrocasnicele, cu excepția frigiderului, care e pe hol, sunt incorporate într-un mobilier din lemn deschis la culoare. A gândit mobilierul de bucătărie în așa fel încât să ascundă și toate ustensilele pentru gătit, dar și alte lucruri care nu au alt loc prin casă.
Aici au și colțul de cafea, „Pentru că suntem fani cafea și avem tot felul de cafele bune și un aparat care reușește să ne satisfacă dorința de a bea o cafea bună”, spune el. Au un espressor Xelsis Suprema, cel mai nou și mai performant espressor de la Saeco, care le știe exact preferințele și pe care și-au putut salva mai multe profiluri de utilizator, cu cafele lor preferate în funcție de momentul zilei.
Ultima cameră care în care ne-a dat acces e dormitorul matrimonial, în care a păstrat o amenajare cât mai simplă. Un pat extrem de confortabil, două noptiere, o comodă și o măsuță de machiaj pentru Ilinca, pe care nu a folosit-o niciodată.
Deși vedem o locuință aerisită, super confortabilă și în care ne-am muta imediat, Omid ne-a avertizat de la început că în spatele fiecărei draperii sau uși de dulap zace un morman de jucării și lucruri pe care le-a îndesat înainte să ajungem. Căci casa cu doi copii adună multe lucruri, emoții și energie. „Când ajung acasă trebuie să fie volum, să se audă. De unde înainte era un refugiu de relaxare, de zen, de liniște și așa mai departe, acum este un alt fel de refugiu de relaxare, anume te întorci la cei dragi și începi și țipi, și urli, și râzi, și te cerți”, spune el.