Tururi de case

VIDEO Un apartament din Drumul Taberei amenajat cu povești și piese moștenite

Nume: Alexandra Sand
Oraș: București, cartier Drumul Taberei
Tip de locuință: apartament cu două camere
Suprafață: 58 metri pătrați utili, fără balcon
Stă aici: din 2009, proprietar

Alexandrei Sand, artist vizual, îi este greu să pună degetul pe momentul în care s-a simțit prima dată acasă în apartamentul ei de două camere din Drumul Taberei, căci călătorește atât de mult încât acasă nu e definit de un spațiu în sine. Dar a reușit în timp să-și construiască aici o bază de reîncărcare a bateriilor proprii, cu obiecte dragi și povești.

Alexandra e proprietara unui apartament de două camere de la 19 ani, de când a venit în București la facultate. Dar în ultimii ani a petrecut mai puțin timp aici și mai mult în călătorii. Tocmai de aceea, nu și-a amenajat casa într-un timp precis, ci a fost un proces lung presărat cu povești, influențat puternic de pasiunea ei pentru arta vizuală. 

A păstrat pereții camerelor principale, dormitorul și livingul, goi. Deși e artist vizual, arta ei lipsește din casă pentru că simte nevoia să ia o pauză de la ea și să se bucure de lumina naturală. A preferat să pună un proiector video la care să urmărească filmele favorite, în locul unor tablouri.

În privința designului, a păstrat lucrurile la fel de simple și aerisite. Majoritatea pieselor din casă, cum ar fi covoarele, scaunele sau noptierele, sunt moștenite din familie. Restul și-au găsit singure locul prin casă, după ce Alexandra le-a adus cu ea din călătorii. A venit cu plante, obiecte de cult din Africa, America sau Europa. 

alexandra sand apartament drumul taberei
Biblioteca e pe hol, astfel încât livingul să fie aerisit.

Contrar așteptărilor, holul este spațiul cel mai încărcat din întregul apartament. Aici a pus biblioteca, aici și-a expus altarul cu obiecte de cult, aici acumulează cele mai multe povești prin cărți și artefacte. „Mi se pare atât de intensă (biblioteca), e frumos să o descoperi de la intrare. Când oaspetele vine să fie curios de ce se întâmplă, să ai ce să discuți de la intrare, nu să aștepți să vezi toată casa.”

Cărțile sunt cele care îi întregesc universul și care îi dau, într-adevăr sentimentul de acasă atunci când ajunge în București. Are albume rare, primite de la oameni cu care a lucrat, cărți scrise de femei care i-au schimbat perspectiva asupra lumii sau cărți la care a colaborat ea însăși. 

Chestionar cu idei bune

Stilul casei: Este „obiect pe obiect”, în funcție de ce găsesc în jur, ce mă atrage în călătorii sau ce lucruri primesc de la cei dragi. Este mai mult o acumulare de obiecte cu care eu mă simt bine, care au o poveste.

alexandra sand apartament drumul taberei
Altarul, așa cum îl numește ea, e elementul preferat din casă.

Elementul preferat: Îmi place foarte mult altarul, cum îi spun eu. Sunt un pic obsedată de artefactele religioase pentru că fiecare exprimă o poveste, atât prin legende și prin istoria lor, cât și prin cum arată și cât de diversificate sunt în funcție de zonele de unde le aduci. 

alexandra sand apartament drumul taberei
Și-a dorit un dormitor simplu, fără TV sau orice alt aparat.

Cea mai mare provocare: Amenajarea în sine. Pentru că e vorba de timpul pe care trebuie să îl dedici atât spațiului cât și ție ca om. Și mai ales pentru că eu m-am mutat la 19 ani, când am început facultatea și aveam altă viziune și alt interes, se schimbau foarte multe. 

Ultimul element cumpărat: Pufi, cum îmi place să-l numesc, obiect de design, dar și utilitar. Taburetul unde am reușit să-mi pun colecția de DVD-uri. 

Ce înseamnă acasă: Mă încântă de fiecare dată când mă întorc aici ca și base de recharging, faptul că am povești în jur și e un comfort zone. Cred că asta înseamnă acasă, să-ți creezi comfort zone-ul ăla care te strigă.

Cel mai mare răsfăț: Proiectorul pentru filme. Iar ca obiect de design, am un bol foarte mare de paste pe care l-am cumpărat din sudul Italiei, pictat manual. 

Resurse: Eglo, HM Home

 

Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

2
Spune-ți părerea

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Denisa NițăDotson Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Dotson
Guest
Dotson

Un apartament super aglomerat arata ca un Garaj sale probabil total de umple de prof,mimic care sa te atraga,cred ca nu Ai nici macar aer sa respiring.

ULTIMELE ARTICOLE