VIDEO Un birou de întâlniri și lucru alternativ a fost amenajat în pasteluri întunecate, pentru o atmosferă cozy și creativă
Cu o temă cromatică total atipică, plină de nuanțe pastelate întunecate, și fără a fi îngrădită de un brief limitativ, arhitecta Alina Vîlcu de la Piano:terra și echipa ei au reușit să creeze o atmosferă care invită la creativitate și noi perspective pentru un spațiu de lucru și întâlniri.
Într-o casă construită la 1925 din București, în apropierea parcului Luigi Cazzavilan, în care se află sediile mai multor businessuri creative, există și acest spațiu de întâlniri și lucru alternativ de aproximativ 100 – 110 metri pătrați. E amenajat surprinzător din punct de vedere cromatic, fiindcă unde te-ai aștepta să vezi lumini reci, pereți albi și mobilier neutru, sunt de fapt o mulțime de corpuri de iluminat de ambient, iar toți pereții sunt îmbrăcați în pasteluri întunecate. Nuanțe pe care le-a obținut cu vopsea de interior și email de la SPOR, oferite de Policolor România, brand partener al școlii de design interior Inside Academy.
„Mi s-a cerut să fac acest spațiu care să fie un spațiu de întâlniri pentru toate firmele care funcționează în clădirea asta. Și mă gândeam că, ce-i leagă pe oamenii ăștia care lucrează de fapt în clădire? Și mi-a fost clar că, de fapt, îi leagă modul ăsta dinamic în care ei funcționează foarte creativ”, explică Alina.
Ce a inspirat-o a fost o comedie spaniolă, un film numit Toc Toc care se petrece în cabinetul unui psiholog. Amenajarea în nuanțe foarte profunde, fără a fi stridente, ci chiar prăfuite, a inspirat-o pe arhitectă pentru a crea paleta cromatică complexă a biroului. Alina ne-a prezentat spațiul, iar arhitectul Omid Ghannadi, care îi este coleg și co-fondator la Inside Academy, a provocat-o să intre mai profund în detalii și să explice procesul din spatele amenajării. „Sunt culori pastel, sunt culori naturale, pământii, împreună cu niște contraste neobișnuite”, o descrie arhitectul Omid Ghannadi.
Punctul de plecare au fost cele trei culori primare pentru Alina: roșu, galben și albastru, pe care să le altereze și desatureze încât ele să interacționeze mai blând între ele, adică să nu fie copleșitoare puse împreună. „Culori pe care după aia să le suprapun cu altele mai neutre, astfel încât să își piardă din dialogul ăsta al lor destul de obositor”, explică arhitecta.
Culorile și atmosfera cozy stimulează creativitatea
Ceea ce a creat o atmosferă moody în birou, cum îi spune ea. Adică o atmosferă care te pune în contact cu propriile emoții. Adică un spațiu în care cei care lucrează să fie încurajați să privească lucrurile din mai multe perspective, o amenajare care stimulează creativitatea. Iar pentru a nu risca să creeze un mediu mult prea relaxant, asemănător unui spa, a adăugat și câteva accente alb-negru care distrag privirea într-un mod jucăuș, antrenant. Ceea ce aduce amenajarea într-o zonă cozy, asemănătoare mai degrabă unei case, decât unui birou rece și impersonal.
„Mai ales pentru oamenii pentru care procesele de lucru sunt unele creative, ai nevoie de un spațiu care să te facă să te simți ca acasă. Pentru că în momentul ăla te poți relaxa cu adevărat și ideile pot ieși la iveală”, spune Alina Vîlcu. Iar în cazul acesta, accentele de alb și negru adaugă un mic „disconfort” vizual menit să te energizeze. „Disconfortul ăsta este, de fapt, elementul care te ține în priză în spațiu, pentru că da, într-adevăr, poate că dacă nu era aici, m-aș fi simțit într-o stare mai de reverie”, aprobă Omid.
Jocuri de texturi și forme
Compartimentarea nu e data numai de pereți, ci și de jocurile de forme și texture. Alina a împărțit camera principală, care, conform structurii originale a clădirii, este ca un hol lung cu acces către trei încăperi separate. Alina a transformat așa-numitul hol într-o încăpere de socializare, mobilată cu multiple canapele cu texturi catifelate, în culori care contrastează cu fundalul.
„Pe mine mă surprinde materialiatatea în primul rând aici, pentru că, spre deosebire de alte spații să zic totuși cu destinația de birouri, indiferent că este zona de întâlnire sau că e zona de lucru, aici totul este catifelat, pufos”, remarcă Omid Ghannadi.
Pentru că proprietarul și-a dorit să poată transforma spațiul din birou într-un soi de auditorium, adică o sală de adunare, arhitecta a optat pentru mobilier ușor de mutat dintr-o parte în alta. A creat și un separator de cameră pe care l-a gândit special pentru a-i întâmpina pe cei care pășesc în încăpere cu o compoziție plină de forme geometrice.
Canapeaua portocalie este de asemenea făcută pe comandă și a fost o decizie riscantă pentru Alina. „Știam deja restul lucrurilor ce culori vor fi și mi s-a părut în momentul ăla, chiar am făcut un salt în gol. Zic ok, mai pun încă o culoare, hai să vedem ce iese”, își amintește ea. Iar la final, totul a funcționat armonios, în ciuda faptului că, pentru acest proiect, arhitecta a lăsat deoparte schițele, regulile, alegerile raționale și a folosit exclusiv intuiția creativă.
„Mi-a fost clar la finalul acestui exercițiu că, de fapt, designul adevărat, ăla care te bucură, este atunci când experimentezi, când îți permiți luxul de a experimenta”, concluzionează arhitecta.
Foto: Sabin Prodan