Un designer de interior a amenajat apartamentul surorii sale, în doar trei luni, cu un buget de 25.000 euro
publicat pe 24 mai 2023Andreea Ștefan, designer de interior și de produs, a preluat în 2023 proiectul de amenajare al apartamentului surorii ei, care a scos-o din zona stilistică de confort. Lucrările au durat trei luni și au beneficiat de un buget de 25.000 euro.
Apartamentul se află într-un bloc vechi, în zona Piața Victoriei și are o suprafață de 100 metri pătrați. Este compartimentat într-o zonă de zi generoasă, alcătuită din living și dining, un hol la intrare, baie și bucătărie închisă. A doua parte a apartamentului reprezintă zona de noapte, cu un mic hol, dormitorul matrimonial, camera copilului și o altă baie. Dragostea pentru călătorii a celor doi proprietari a fost punctul de plecare în amenajarea interiorului. Și-au dorit ca toate piesele care îi înconjoară să reflecte un stil de viață relaxat și confortabil.
„Dana și Marius iubesc marea și plajele însorite, de aceea am ales un stil cu influențe mediteraneene”, spune Andreea. „Toate pasiunile lor se văd în amenajare. Le place să asculte muzica bună la pick-up-ul din living, în timp ce degustă un pahar cu vin. Este motivul pentru care am și integrat un frigider de vinuri în zona de dining. Au, ca și mine, au pasiune pentru frumos, lucru care se vede în fiecare obiect adus din călătoriile lor în jurul lumii”.
Amenajarea apartamentului a fost gata în trei luni
Apartamentul nu fusese renovat niciodată, însă, din fericire proprietarii au putut să recupereze parchetul din lemn masiv. De la primele discuții avute cu Andreea, cei doi au convenit să integreze în decor cât mai multe materiale naturale: lemn, in, lână, cânepă, ceramică. Paleta cromatică predominant neutră este înveselită de accente de culoare, cu aer de vacanță: albastru, galben, roz sau verde. Mobilierul completează, la rândul lui, atmosfera caldă și primitoare a interiorului. Câteva decizii de amenajare au fost influențate de dorința proprietarilor de a se muta cât mai repede. Astfel, mobila din bucătărie și dressingurile au fost luate de la Ikea. Lucrările au durat aproximativ trei luni.
Un fotoliu din ratan a decis decorul livingului
Zona de zi, care integrează livingul și diningul, este foarte spațioasă și se bucură de lumină naturală, din plin. Amenajarea încăperii a pornit de la fotoliul din ratan și lemn, achiziționat de la The Home. Este obiectul pe care Dana și Marius și l-au dorit atât de mult, încât l-au cumpărat încă dinainte să aibă un plan definitv de mobilare a spațiului. Biblioteca, făcută pe comandă, nu este doar loc pentru depozitarea cărților, ci și zona în care sunt expuse obiecte dragi, adunate de-a lungul timpului. O altă piesă specială este candelabrul din lemn de deasupra mesei din dining. Canapeaua, scaunele și tablourile cu imagini mediteraneene sunt petele de culoare care dau viață întregii încăperi.
„Pentru Dana și Marius, layout-ul apartamentului a fost perfect încă de la început, iar cu ajutorul meu au obținut oaza de relaxare pe care și-o doreau. Aveau multe idei și obiecte de mobilier preferate, știau ce vibe doresc să obțină. Eu am reușit să-i ghidez, să integrez ce le plăcea, dar și să îi țin cu picioarele pe pământ în ceea ce privește ergonomia, spațiul, fluxul. Colaborarea și comunicarea dintre noi a dus la obținerea rezultatului de acum, un rezultat care îi bucură pe deplin”, spune Andreea.
Bucătăria, una dintre cele mai folosite încăperi din casă
Cei doi proprietari și-au dorit o bucătărie închisă, cu multe spații de depozitare. A fost o zonă dificil de amenajat pentru că instalațiile erau deja montate, iar mobila fusese cumpărată de la Ikea. Posibilitățile de personalizare au fost destul de restrânse, însă cu toate astea, Andreea a reușit să bifeze partea de funcționalitate, fără compromisuri la nivel estetic. Negrul mobilierului este îmblânzit de inserțiile de lemn și finisajele luminoase. Arcada de culoarea teracotei, realizată cu vopsea de tablă în colțul de cafea, amintește de culoarea soarelui la apus.
Inspirație africană pentru dormitor
Dormitorul matrimonial este cea mai colorată încăpere a casei. Andreea a ales aici un tapet turcoaz, cu aspect de piele și forme geometrice inspirate din nordul Africii, de culoarea cuprului. Detalii în aceeași culoare regăsim și la draperiile cu frunze luxuriante și la mânerele dulapurilor. Tot cu influențe africane este și suspensia din perle.
Camera celui mic păstrează tematica de vacanță care a ghidat conceptul de amenajare în tot apartamentul.
Tips&tricks pentru amenajare de la Andreea Ștefan
- Pe cât posibil, nu te limita la trendurile actuale. Mai degrabă gândește-te la nevoile tale și la un stil care te definește. Optează pentru o amenajare atemporală pentru tine.
- Atunci când găsești un obiect decorativ care îți place foarte mult sau un corp de mobilă, cumpără-l. Chiar dacă vei obține un aspect ușor eclectic în final, va fi cu siguranță cel care te reprezintă.
- Investește în lucrurile costisitoare și care se schimba greu, cum ar fi finisaje, tâmplărie, corpuri de iluminat și creează pânza perfectă pentru viitoarea amenajare.
- Folosește materiale naturale. Designul biofilic este o modalitate de a amenaja spațiile în care locuim sau lucrăm, admițând că avem nevoie de natură ca de un element fundamental pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Așadar vrem să ne înconjurăm cu obiecte din lemn, lână, piatră, ceramică, care adaugă o latură naturală și umană mediului nostru înconjurător.
- Exista tendința de a ajuta mediul, de a face alegeri mai atente pentru interioarele caselor noastre, plecând de la vopsea și până la finisaje și mobilier, iar importanța durabilității va face ca multe persoane să investească în obiecte de design care pot rezista testului timpului, atât din punctul de vedere al aspectului, cât și al materialelor.
- Acestea sunt caracteristici care ajută ca amenajarea să fie simplă și elegantă, dar în același timp practică și funcțională. Pe scurt, atemporală și sunt valabile indiferent de suprafața spațiului în care locuim.
Foto: Bogdan Zop
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
-
Apartamente cu 3 camere
Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În amenajarea unui apartament cu trei camere, au creat spațiu pentru depozitare acolo unde nu era
-
Apartamente
Și-au amenajat apartamentul din Sibiu în 6 luni și cu 17.000 euro
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.