LIFE

Un cuplu a strămutat patru case tradiționale românești din lemn, le-a renovat și transformat în destinații de vacanță

publicat pe 12 mai 2025

    În 2020, îți povesteam despre o arhitectă care renovase o casă tradițională din Bedeciu, un sat aflat la mai puțin de 50 kilometri de Cluj-Napoca. De atunci și până în 2025, Adriana Beca, arhitect și designer de interior din Cluj, a mai renovat patru case tradiționale românești din lemn, din iubirea ei față de natură și tradiții. În 2020 Amplasate în județul Bihor, într-o zonă pitorească între Cluj-Napoca și Oradea, locuințele au fost concepute drept refugii autentice pentru iubitorii de natură și liniște.

    Adriana a absolvit Universitatea de Arhitectură din Cluj și de peste 12 ani lucrează în domeniul creativ, dar corporate. „Deși activez într-un mediu corporate, sufletul meu a rămas mereu legat de natură, tradiție și ideea de „acasă”cu suflet. Așa a luat naștere, împreună cu Alex, iubitul meu, proiectul Nooks by AdyBeca, o inițiativă de a reda viață caselor tradiționale românești și de a crea refugii autentice pentru iubitorii de natură și liniște”, explică ea.

    După 2017, când a început prima experiență de consolidare și renovare a căsuței lor de vacanță a fost în 2017, au știut că vor să continue și au pus bazele Nooks, unde îmbină autenticitatea arhitecturii tradiționale cu confortul contemporan. „A fost un proces de căutare activă. Ne doream să fim aproape de Bălnaca, satul copilăriei lui Alex, așa că am pornit cu o listă clară de criterii: să fie un loc retras, să aibă copaci maturi și o priveliște spectaculoasă. După aproximativ șase luni de căutări, am găsit terenurile potrivite, pe care ulterior am relocat și restaurat casele tradiționale”, povestește Adriana.

    Case tradiționale românești devenite destinații de vacanță

    Nooks înseamnă patru case restaurate cu grijă, cu ajutorul meșterilor locali, amplasate la aproximativ 90 kilometri de Cluj-Napoca și 60 kilometri de Oradea, într-un peisaj natural nealterat.

    Hidden Cottage

    Este cea mai mică cabană, dar plină de farmec. A fost relocată cu grijă din județul Alba într-o pădure de mesteceni din Bălnaca Groși. Interiorul are o bucătărie complet utilată, un living cu o canapea mare, un dormitor deschis la mezanin cu un pat queen-size și o baie. Afară se află o terasă spațioasă. Hidden Cottage este refugiul perfect pentru cei care caută intimitate și liniște.

    Suprafață: aproximativ 50 de metri pătrați
    Compartimentare: cameră open space cu zonă de dormit și living, bucătărie mică, baie si un dormitor
    Renovare: începută în 2023, finalizată în 2024
    Ajutor: meșteri locali, prieteni, sprijin din familie, proiect coordonat personal

    Bălnaca Traditional Nook

    O căsuță din lemn, construită în anii ’50 și complet renovată în 2021, după ce lucrările au început în septembrie 2020. A fost folosită și ca refugiu personal în timpul pandemiei. Interiorul este organizat într-un spațiu deschis, cu o zonă de dormit, living cu șemineu, bucătărie deschisă cu iesire pe terasa și o baie. Deasupra bucătăriei există un spațiu de dormit suplimentar.

    Proprietatea are 1,7 hectare și include și o șură transformată în zona de luat masa, relaxare și două băi suplimentare. Designul interior combină elemente rustice, boeme și industriale. Poți citi mai multe despre căsuță aici.

    Suprafață: aproximativ 90 de metri pătrați
    Compartimentare: un dormitor, living, bucătărie, baie, terasă și șură
    Renovare: începută în 2020, finalizată în 2021.
    Ajutor: meșteri locali specializați în restaurare, proiect coordonat personal cu ajutorul lui Dan Hotea (relocare), ceramistul Attila din Sfântul Gheorghe pentru construcția sobelor

    Forest Nook

    Inițial construită în anii ’60 în Maramureș, casa a fost mutată cu grijă pe dealurile din Șuncuiuș. A fost primul proiect de relocare al cuplului și a reprezentat o provocare. Interiorul are o organizare tip open-space, cu un dormitor, living cu șemineu, bucătărie deschisă și baie modernă. Deasupra există o zonă de dormit deschisă și un dormitor închis. Exteriorul păstrează parterul construcției inițiale, iar interiorul are un design boho cu accente moderne.

    Suprafață: aproxiativ 90 de metri pătrați
    Compartimentare: living open space, bucătărie cu loc de luat masa, baie, un dormitor deschis și unul închis
    Renovare: începută în 2022, finalizată în 2023.
    Ajutor: echipă mică de meșteri locali, proiect coordonat personal cu ajutorul lui Dan Hotea (relocare), ceramistul Attila din Sfântul Gheorghe pentru construcția sobelor

    Panoramic Nook

    Cea mai mare și cea mai veche dintre casele restaurate, adusă tot din Maramureș. Dispune de o prispă originală bătută cu cuie din lemn, un șemineu care încălzește și scările, unde tradiția se îmbină cu confortul modern.

    A fost nevoie de transport special din cauza vârstei și dimensiunii sale. Principalul element de design este șemineul realizat la comandă. Cabana se află pe o proprietate de 1,4 hectare, alături de Forest Nook.

    Suprafață: aproximativ 110 metri pătrați
    Compartimentare: open space cu dormitor și bucătărie, baie separată.
    Renovare: începută în 2022, finalizată în 2024.
    Ajutor: meșteri locali. Dan Hotea (relocare), ceramistul Attila din Sfântul Gheorghe pentru construcția sobelor

    Firul roșu care unește cele patru case tradiționale strămutate

    Una dintre cele mai mari provocări a fost adaptarea caselor vechi la cerințele de confort ale vremurilor noastre, fără să piardă sufletul și identitatea lor. „Relocarea construcțiilor din Maramureș, cu vârsta și fragilitatea lor, a fost probabil cea mai dificilă etapă, a implicat transport special și restaurare atentă, piesă cu piesă”, continuă ea.

    Adriana s-a ocupat de design-ul fiecărei căsuțe și precizează că stilurile sunt o combinație între rustic, boem, industrial și modern, fiecare adaptată particularităților casei și poveștii sale.

    Fiecare căsuță are un stil rustic reinterpretat:

    • Bălnaca – rustic-tradițional. Exteriorul este autentic tradițional, iar design-ul interior combină elemente rustice, boeme și industriale.
    • Hidden Cottage – rustic-minimalist
    • Forest Nook și Panoramic Nook – rustic-modern. Exteriorul păstrează construcția tradițională, iar interiorul are un design boho cu accente moderne.

    Elementele de interior sunt o combinație de piese vechi restaurate, altele cumpărate de la artizani locali și obiecte aduse de la târguri de vechituri. „Am folosit mult mobilier recondiționat și mobilier construit de noi cu materiale reciclate. Am combinat obiecte vechi (pictate sau restaurate) cu elemente simple, noi, dar discrete, cumpărate de la magazine online: The Home, Bonami, Vivre sau outlet-uri din Cluj”, spune Adriana.

    Fiecare Nook are și un „colțar supradimensionat în jurul sobei ca piesă centrală”, adesea proiectat ca un element fluid integrat cu soba. Bucătăriile din căsuțe urmează un tipar cu blaturi masive din lemn de frasin și spații de depozitare construite din lădițe, pentru a crea o atmosferă mai industrială. Intenția a fost crearea unei „bucătării oneste, unde transparența este tema principală”, cu condimentele și produsele la vedere.

    „Majoritatea accesoriilor din frânghie de iută au fost împletite de către noi. Un element de design-cheie este aplicarea de șipci de lemn pe pereți, ca motiv geometric ce amintește de modelele tradiționale cusute”, adaugă antreprenoarea. Șipcile merg mână în mână cu farfuriile tradiționale pe care le-au adunat din Horezu și Corund și pe care le-au montat pe pereții gri închis, pentru a ieși în evidență. Balnaca Traditional Nook include și un leagăn realizat de fierarul satului, în timp ce masa din șură este restaurată dintr-o veche masă de tâmplărie.

    În ceea ce privește grădinile, le-au amenajat minimal și natural, cu dorința de a păstra spiritul locului. Vecinii ajută cu întreținerea lor. La Hidden Cottage, de exemplu, vei descoperi și o terasă generoasă, dar și un mic lac, ceea ce adaugă un plus de farmec și intimitate peisajului.

    Investiții și câteva sfaturi pentru cei dornici să le calce pe urme

    Adriana spune că investițiile au fost realizate treptat, din economii personale. Au vândut prima casă din Bedeciu și au reinvestit în dezvoltarea proiectului Nooks, cu obiectivul de a crește organic, pas cu pas, din resurse proprii. La capitolul utilități, toate cabanele sunt încălzite cu sobe pe lemne.

    În sezonul rece, casele sunt preîncălzite. Ca sisteme secundare dispun și de aer condiționat, ventilatoare de podea, dar și calorifere cu încălzire electrică. Există electricitate, apă de la rețeaua locală, dar și fântâni care surse alternative. Nu există rețea de gaz în zonă, iar gătitul se face pe plite electrice sau la cuptoare rustice. Nu lipsește nici Wifi-ul, cât și fosele septice ecologice pentru canalizare.

    Proprietara nu s-a mutat încă la sat, dar mărturisește că a locuit aici în pandemie. „Acum trăiesc în oraș și mă bucur de natură ori de câte ori am ocazia. Pentru mine este important să găsesc un echilibru între viața urbană și cea de la țară. Simt că am nevoie de ambele pentru a mă simți bine, așa că nu m-aș putea imagina să locuiesc exclusiv într-un singur mediu.”

    Tips&tricks pentru renovarea unor case tradiționale de la Adriana Beca

    • fii pregătit să ai răbdare: procesul durează mai mult decât anticipezi.
    • respectă autenticitatea locului și încearcă să îl înțelegi înainte de a construi sau restaura.
    • lucrează cât mai mult cu oameni locali — îți vor oferi nu doar ajutor practic, ci și povești, tradiții și înțelepciune.
    • fă-o cu suflet, nu doar ca business; oamenii simt când un loc e autentic.