Baie

Tips&tricks: cum să alegi corect tapetul din baie

În cele mai des întâlnite scenarii, pereții din baie sunt acoperiți cu faianță și vopsea lavabilă. Partea bună e că în ultima vreme, arhitecții și designerii de interior se joacă din ce în ce mai mult cu aceștia și îi îmbracă în tapet. Cu câteva trucuri utile, și baia ta poate căpăta un look mai sofisticat și personalizat.

Ca să-ți iasă din prima, i-am cerut arhitectei Sorana Leru de la Miso Architects puțină îndrumare.

Tapet în baie: ce material se potrivește

tapet baie unde il aplici
Foto: Miso Architects, proiect Penthouse Vernescu

Una dintre întrebările cele mai comune la care ne gândim când vrem să ne decorăm pereții din baie cu tapet este: cum va rezista un astfel de material la umezeală? Ei bine, să știi că există două tipuri populare de tapet care se potrivesc în băi, din vinil și din fibră de sticlă, fiindcă sunt waterproof (rezistente la apă).

Tapetul din vinil este foarte rezistent, ușor de întreținut și nu necesită niciun fel de tratament după ce-l aplici peste pereți.

Tapetul din fibră de sticlă este obținut prin topirea sticlei țesute și „este și el extrem de rezistent, lavabil și poate fi curățat chiar și cu produse concentrate, iar peretele respiră foarte bine”, spune Sorana Leru de la Miso Architects. După ce aplici tapetul din fibră de sticlă este nevoie de un tratament ulterior cu un sigilant special.

Aceste tipuri de tapet fac față cu brio la apa și umezeala din baie și sunt ușor de îngrijit. „După încheierea procesului de montare, nu sunt necesare alte ritualuri speciale de curătare. Se curăță cu laveta sau buretele”, spune Sorana.

Cum aplici tapetul din baie

tapet baie sorana leru
Foto: Miso Architects, proiect Penthouse Vernescu

Să pui tapet în baie pare la prima vedere o provocare, dar procesul este același indiferent de camera în care intenționezi să-l pui, iar peretele nu necesită o pregătire specială. „Mai mult, tapetul se poate aplica chiar peste faianță, cu condiția să se niveleze rosturile în caz că există”, spune Sorana.

O veste minunată, mai ales dacă îți dorești o schimbare de decor rapidă și nu vrei să te complici cu scoaterea plăcilor de faianță. „Este o soluție foarte la îndemână și rapidă, mai ales dacă nu se dorește spargerea finisajelor existente și tot deranjul șantierului”, completează Sorana.

Un alt avantaj de ținut minte este că poți renunța oricând la tapetul aplicat și reveni la varianta inițială a peretelui. Sau de ce nu, din când în când poți schimba look-ul băii prin folosirea unui alt model de tapet.

Unde pui tapetul din baie

tapet baie cum sa il alegi
Folosește mai multe surse de lumină pentru peretele cu accent. Foto: Miso Architects

Știm că tentația de a schimba cu totul estetica pereților este foarte mare, dar înainte să te apuci de treabă, ține cont și de cum se va încadra între celelalte elemente decorative și practice.

Sorana Leru recomandă să mergi pe varianta unui perete de accent cu un fototapet sau o culoare mai îndrăzneață, iar pe restul pereților să păstrezi plăcile ceramice sau să alternezi cu un model de tapet uniform. „În acest fel punem în valoare peretele principal și stabilim o ierarhie a finisajelor, delimitând și zonele funcționale ale băii”, spune arhitecta.

Cum alegi tapetul dacă ai o baie mică sau întunecată

tapet baie mica
Într-o baie mică folosește culori deschise pentru tapet. Foto: Miso Architects

În cazul în care vrei să-ți decorezi baia cu tapet, dar spațiul nu e foarte generos, există anumite trucuri de care să ții cont. În primul rând culoarea. Când alegi o culoare închisă sau prea intensă, riști ca baia ta să pară și mai mică și aglomerată. Sorana recomandă pentru băile mici să folosești culori deschise (nuanțe de gri și bej), „în combinație cu oglinzi mari și multiple surse de lumină”.

De sursele de lumină te vei folosi și în cazul în care baia ta nu are geam prin care să intre razele solare.„În băile fără lumină naturală intervenim cu mai multe surse de lumină diferite care să suplimenteze atât lumina funcțională, cât și pe cea ambientală. Astfel, dacă folosim un perete de accent cu tapet, ne asigurăm că acesta este bine iluminat și încadrat cu surse de lumină”, spune Sorana.

Acum că știi cum să-ți alegi tapetul din baie, nu rămâne decât să-ți folosești creativitatea și să te apuci de treabă. Fiindcă este un proces relativ ușor și rapid, poți să faci asta chiar într-un weekend.

Fotografiile sunt de la Miso Architects și fac parte dintr-un proiect în care specialiștii au folosit tapet de la Wall&Deco în toate cele trei băi ale amenajării.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO Liziera de lac: cum arată o casă smart de lângă București, înconjura...