„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
publicat pe 01 nov. 2024După 20 ani de muncă în Grecia, în 2019, Cristi Chiriac a revenit la țară, în locul unde s-a născut, casa bunicilor din partea mamei, în satul Lanurile din județul Buzău. Fără experiență în domeniul construcțiilor, bărbatul s-a apucat să renoveze singur locuința veche de peste 70 ani, cu puțin ajutor din partea unor băieți din sat, care nu erau meseriași la bază. Și povestește ce lecții a învățat pe parcurs.
Încă din copilărie, Cristi a rămas îndrăgostit de satul copilăriei, locul unde s-a născut și unde s-a simțit iubit, în curtea bunicilor din Lanurile. A știut că aici vrea să îmbătrânească, dar viața l-a purtat în Grecia, unde a plecat din cauza sărăciei. Avea puțin peste 20 ani când a plecat și a luat-o de la zero în mai multe domenii, de la șofer și croitor, la serigrafie și, în cele din urmă, reparator și tehnician IT. În iunie 2019, aflat cu familia într-o vacanță în România, pe când bunica de la țară încă trăia (avea 91 ani), obosit de traiul la greci, unde spune că nu se câștigă bine, i-a venit ideea să revină în locurile natale.
Inițial, soția lui nu a fost încântată de idee, dar în august 2019 erau înapoi în țară. „Ne-am întors la fel de săraci cum am plecat, aveam doar 1300 lei în buzunare, dar eram împăcat”, zice el.
Odată mutat la loc în casa bătrânească, construită de bunici în 1950, Cristi s-a apucat să facă ceea ce știa mai bine, să repare tot felul de electrocasnice și laptopuri stricate. Timp de doi ani a strâns bani, 20.000 euro, iar apoi, după moartea bunicii, în 2021, s-a apucat de renovarea casei.
Lecțiile pe care le-a învățat în procesul de renovare
La interior încă mai are de amenajat, dar a reușit să termine casa la exterior, un garaj, o magazie, cât și curtea, aleea și gardul care o înconjoară. 60.000 euro mai târziu, pe un teren de 1500 metri pătrați, a montat panouri fotovoltaice, a făcut două fântâni cu hidrofor pentru a avea apă în grădină și a plantat pomi fructiferi, flori, fructe și legume. Satul nu are nici gaze, nici apă potabilă, iar încălzirea o face cu ajutorul a două aere condiționate tip invertor, și două sobe pe lemne.
Stabilirea unor priorități: fundația este esențială
Înainte să se apuce de treabă, Cristi a stat zile întregi pe internet, unde a urmărit tot felul de tutoriale video, deoarece nu știa cum și de unde să înceapă. Ulterior, având în vedere că era în procesul de a renova o casă veche de peste 70 ani, a înțeles cât de importantă este consolidarea fundației.
„La casa mea, dar, în general, și la cele vechi construite pe talpa de salcâm, este foarte importantă consolidarea fundației. Musai rezolvată problema, astfel casa se strâmbă în timp”, spune el. Lucrările de subzidire au fost cele mai grele, au necesitat săpături sub casă și înlocuirea talpii putrezite cu beton. „Trebuie să știi că e mai ușor să ridici o casă decât să o renovezi de la zero. A fost muncă titanică la fundația ei”, completează proprietarul.
„Cimentul nu se potrivește cu casa din pământ”
Nu doar fundația era dezastruoasă, ci și pereții, motiv pentru care Cristi a dat toată tencuiala jos. „De fapt, era „lipeală” făcută de bunica, din pământ galben, paie și balegă de cal. Asta peste cărămida făcută de ea la cuptor, așa cum se proceda în zonă. Odată ce am dat jos tot pământul de pe pereți, am refăcut toată instalația electrică a casei, cu ajutorul unui amic.
Era mai ok dacă refăceam pereții cu pământ, dar am ales să-i tencuim. Însă, dacă ai de-a face cu o casă din paiantă sau pământ (chirpici), după tot ce am studiat, cel mai bine este ca pereții să-i lipești cu pământ, așa cum se făcea pe vremuri. Cimentul nu se potrivește cu casa din pământ și altfel respiră peretele lipit, față de cel tencuit cu ciment”, adaugă el.
Proprietarul recunoaște că a tencuit cu ciment, deoarece pereții erau de cărămidă și voia să termine mai repede. Ulterior, deși nu-i place, i-a îmbrăcat cu polistiren, pentru a o izola cât mai bine. Același lucru l-a făcut și la podelele de lut – a scot tot pământul de acolo, a făcut izolație și a turnat beton.
„Mai bine cumperi o fosă, decât să o faci de la zero”
Cristi povestește că la sat avea toaleta în curte, dar odată cu renovarea a ales să facă o baie, deși habar n-avea să facă asta. După o documentare îndelungată, a ales să facă o fosă de la zero, despre care spune că este complet funcțională, deși nu știe dacă a făcut-o corect sau dacă este foarte prietenoasă cu mediul.
„Am ales să sap la vreo 40 metri de casă și am făcut-o din tuburi de ciment care se folosesc uzual la fântânile clasice. Am folosit patru bucăți, câte două, unele lângă altele, și cu comunicare între ele. Am pus pietriș pe fundul gropii, așa am crezut de cuviință și m-am gândit că filtrează cumva ceea ce ar ajunge în pământ. Cumva greșit, azi aș cumpăra un bazin special și gata. Atunci am făcut cum m-am priceput”, povestește el.
Lemnul vechi poate fi recuperat, cu răbdare și multă muncă
La capitolul gard, unde iar nu știa de unde să înceapă, Cristi spune că a muncit extrem de mult la o parte din el. La grădină a pus gard din plăci, pentru că a fost mai ușor și intrau câinii peste ei, dar în față s-a folosit de lemnul vechi pe care-l avea.
„Am recuperat toate scândurile vechi, care erau îmbibate cu ulei ars, ulei de motor, așa cum se proceda în zonă. Uleiul ăla făcea ca scândura să reziste peste ani. Am luat fiecare scândură și am curățat-o cât de bine am putut – cu flexul cu disc special, apoi trase la abrig și în cele din urmă date cu un soi de lac pentru protecție. E mai slab ca uleiul ars, dar mai aspectuos și, sper eu, mai prietenos cu mediul”, zice bărbatul.
Uneori, e mai ușor să faci o casă de la zero
Renovările la tot ceea ce înseamnă casă la exterior și la curte au durat pentru Cristi aproape trei ani. Iarna, el și soția lui strângeau bani, iar primăvara se apuca de treabă. Odată cu efortul investit, erorile de pe parcurs și banii pe care i-a băgat în proiect, el spune că mai bine construia o căsuță mică și nouă, de la zero. Însă, pentru că se simte atașat de locul natal și fiecare parte din casă îi aduce aminte de copilărie, când totul era bine, a mers pe varianta de a renova casa veche.
„Dacă ai o sumă generoasă de bani sau poți să-ți faci un credit, cel mai bine ar fi să recondiționezi o casă veche, fără să o schimbi prea mult, să-i lași mare parte din elementele tradiționale. Pentru asta ai nevoie și de meseriași buni, care sunt foarte greu de găsit și eu n-am avut noroc la partea asta, dar și muncă de sisif. Eu am avut doar poftă de muncă, iar banii au venit în timp ce lucram deja la casă”, precizează proprietarul.
Curtea și grădina sunt o muncă în sine
Proprietarul crede că dorința de a transforma un loc și implicarea într-un proiect de genul trebuie să fie nativă și să vină organic. E ca un puzzle unde mereu mai adaugi o piesă pentru a-l finaliza. Așa s-a întâmplat cu el și în cazul grădinii și curții. De-a lungul celor cinci ani de când locuiește la sat, el a cumpărat și plantat gutui, meri, cireși, piersici, smochini și caiși, în timp ce bătrânii satului i-au donat trandafiri cu ajutorul cărora a „flancat drumul de acces în curte.”
Tot pas cu pas a pietruit parte din curte, s-a ocupat de grădina de legume și zarzavaturi și a creat și un sistem de iluminat independent. „Am lămpi solare prin toată curtea. Ideea este să alegi o lampă de calitate, acumulatori Lifepo4, un controler bun (BMS), și atunci obții o lampă solară care să țină câțiva ani. Stâlpii i-am făcut undeva la cinci metri, din care aproximativ un metru în pământ. Le-am setat să funcționeze cinci ore, suficient pentru ce am nevoie. Chiar și pe vreme mohorâtă, încarcă cât să țină două spre trei ore”, explică el.
Odată cu renovarea, Cristi a strâns și multe scule, motiv pentru care s-a gândit să construiască o magazie. Și-a dorit ceva simplu, dar care să fie și solid, așa că a făcut-o din tablă (0.5 mm) pe structură metalică. „Ușa de garaj, pe care am găsit-o SH pe OLX, a fost alegerea corectă pentru mine, deoarece totul este ușor de accesat.”
Pofta de muncă și determinarea fac diferența
Celor care vor să-i calce pe urme, care n-au experiență și vor să recondiționeze o casă veche, Cristi le recomandă să se gândească foarte bine dacă au îndeajuns de multă determinare, energie și poftă de muncă.
„E musai să-ți placă să stai la țară, să iubești pământul și să-ți placă să muncești. Și munca nu se termină niciodată. Atunci când zici că ai terminat, o iei de la capăt”, susține el, nu fără a sublinia cât de important este timpul pe care trebuie să-l aloci studiului și documentării.
-
TURURI DE CASE
După optsprezece ani petrecuți în Danemarca, s-a întors acasă și a renovat un conac vechi de trei secole
-
Lifestyle
Amenajare eclectică într-o casă veche de 100 de ani din județul Brașov
-
Before&After
O arhitectă a renovat casa de la țară a străbunicilor ei, punând în valoare trecutul locului
-
LIFE
Trucuri și metode simple prin care să ții pisica departe de bradul de Crăciun
Stârnește-i anumite simțuri și nu va mai sta lângă brad.
-
LIFE
Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită
Nu e un cost atât de mare comparativ cu magia pe care o aduce bradului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.
Bravo, Cristi, felicitări! Cred că e un sentiment de nedescris când te trezești dimineața, îți bei cafeaua pe prispă și vezi că sunt toate la locul lor, făcute de mâna ta.