Plante

Îngrijirea lavandei toamna: sfaturi practice pentru o grădină parfumată

publicat pe 06 nov. 2024

    Chiar dacă lavanda este o plantă rezistentă, ea are nevoie de o îngrijire specială toamna. Cum o uzi, cum o protejezi de frig și cât să o tunzi sunt detalii care contează. Așa se face îngrijirea lavandei toamna. Își arătăm ce sfaturi să aplici astfel încât planta să fie pregătită pentru iarnă. Detalii în articol. 

    Lavanda (Lavandula angustifolia) este o plantă perenă extrem de rezistentă și populară datorită parfumului său plăcut. Multiplele sale utilizări în diverse domenii, de la gătit, la medicină naturistă, până la folosirea în industria cosmetică, fac din lavandă o plantă regăsită des în multe grădini. 

    Îngrijirea lavandei se face ușor, însă în anumite perioade din an, cum este și toamna, grija față de plantă trebuie sporită. În felul acesta asiguri rezistența plantei pentru iarnă și garantezi o creștere sănătoasă în sezonul următor. Detaliem în cele ce urmează. 

    Ghid de plantare și întreținere a lavandei în ghivece și în grădină pe timp de toamnă

    Pe timp de toamnă, lavanda își reduce activitatea de creștere și începe să intre într-o fază de repaus vegetativ. 

    Temperatura mai scăzută și zilele mai scurte semnalează plantei că este momentul să conserve energie pentru sezonul rece. Acest lucru înseamnă că lavanda va fi mai puțin activă, dar îngrijirea corectă a acesteia ajută planta să fie rezistentă sezonului rece și să fie pregătită pentru primăvară. 

    Chiar dacă lavanda se plantează între lunile aprilie È™i mai, perioada septembrie – octombrie poate fi încă suficient de caldă pentru a stimula înrădăcinarea înainte de venirea îngheÈ›urilor. Lavanda englezească este, de exemplu, un soi potrivit pentru a fi cultivat în perioada mai rece din an. 

    Lavanda preferă un loc însorit și un sol bine drenat, ușor alcalin. Solul trebuie să fie aerisit, cu un drenaj bun, pentru a preveni stagnarea apei, care poate afecta rădăcinile. 

    Pentru o dezvoltare corectă, plantele de lavandă ar trebui să fie plantate la o distanță de 30 – 45 centimetri între ele. Acest lucru asigură o bună circulaÈ›ie a aerului È™i previne acumularea de umiditate între plante. 

    Îngrijirea lavandei din grădină

    lavanda in gradina idei de ingrijire
    Mulcirea și tunderea lavandei, operațiuni importante de făcut pe timp de toamnă

    Lavanda trebuie udată rar toamna, doar dacă nu plouă suficient. Udarea excesivă poate duce la apariția bolilor fungice, mai ales în perioadele umede ale toamnei. 

    Înainte de sosirea iernii, este recomandat să tunzi lavanda pentru a îndepărta florile uscate și pentru a păstra un aspect compact. Tunderea se face doar până la frunziș, fără a tăia lemnul tare, deoarece lavanda nu regenerează din acesta. 

    Dacă locuiești într-o zonă cu ierni foarte reci, mulcirea cu un strat subțire de paie sau frunze uscate poate ajuta la protejarea rădăcinilor lavandei. Totuși, pentru regiuni mai blânde, mulcirea nu este necesară. 

    Trebuie scoasă lavanda din pământ? 

    Nu este necesar să scoți lavanda din pământ pentru venirea iarnii. Rădăcinile lavandei sunt destul de rezistente, iar planta se va adapta la condițiile de frig. Cu toate acestea, protecția suplimentară, precum mulcirea ușoară, poate fi benefică în zonele cu ierni dure.

    Îngrijirea lavandei în ghiveci

    ghivece albastre cu lavanda
    Lavanda la ghiveci se ține la interior pe timp de toamnă

    La fel ca lavanda plantată în grădină, și lavanda din ghiveci ar trebui tunsă ușor pentru a-i păstra forma. Udarea se face doar când solul este complet uscat, iar ghiveciul cu lavandă trebuie adus la interior și ținut într-un loc răcoros și bine ventilat. Evită să expui lavanda în ghiveci la ger și frig. 

    Cum previi dăunătorii și uscarea prematură a plantei

    Lavanda este o plantă rezistentă la majoritatea dăunătorilor. Uleiurile sale aromatice reușesc să țină departe afidele sau acarienii, însă nu este exclus ca plante să fie totuși atacate de acești dăunători. 

    O soluție blândă de apă cu săpun poate fi pulverizată pe plante pentru a ține la distanță acești dăunători.

    Foarte important, asigură-te că lavanda este bine aerisită și nu are frunze și crengi moarte în jurul ei, deoarece acestea pot atrage mucegaiul sau dăunătorii.

    La fel de important, tunderea excesivă în toamnă poate expune planta la riscul de uscare. Tunde lavanda ușor și evită tăierile radicale.

    În ceea ce privește prevenirea uscării, lavanda nu are nevoie de udare constantă toamna. Dar dacă solul este foarte uscat, adaugă apă pentru a menține un nivel minim de hidratare.

    Idei de utilizare a lavandei în casă

    buchetele de lavanda uscata
    Buchețelele de lavandă uscată parfumează casa pentru multă vreme

    Fie că este proaspăt culeasă, fie că este uscată, lavanda poate să fie utilizată în diferite feluri în casă. 

    Cel mai simplu mod de folosire a lavandei este să faci buchețele pentru decorul casei. Lavanda proaspătă este foarte plăcută ca miros și aduce o notă rustică în orice cameră. Aceeași lavandă proaspăt culeasă poate fi pusă în apa de baie pentru a crea o infuzie cu efect relaxant. 

    Lavanda uscată poate să fie pusă în săculeți pe care să îi depozitezi apoi în dulapuri sau dressinguri. Mirosul puternic floral ține moliile la distanță, săculeții fiind potriviți pentru a fi folosiți până la un an. 

    Aceeași lavandă uscată este excelentă pentru prepararea unui ceai cu efect calmant. Ceaiul de lavandă este benefic pentru sănătatea pielii, tratează durerile de stomac, conferă o stare de liniște și poate ameliora durerile de cap, printre altele. 

    Nu în ultimul rând, dacă infuzezi lavanda uscată în ulei de măsline poți obține un ulei aromat, benefic pentru a fi folosit pe piele și păr, dar și cu efect antiinflamator, cicatrizant și hidratant. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments