
În 8 luni de muncă și cu ajutor de la familie, un cuplu a transformat un Citroen Jumper într-o casă pe roți cu care călătorește full-time
publicat pe 02 iun. 2025Raluca și Dorin și-au dorit să trăiască simplu și cât mai aproape de natură, așa că la final de 2023 au ales să se mute din București la țară, la părinții lui, unde să lucreze la conversia unui Citroen Jumper într-o casă pe roți. Au finalizat procesul în septembrie 2024, când au plecat în Grecia pentru câteva luni. În prezent, locuiesc full-time în căsuța lor mobilă, în timp ce fac turul României în căutarea unui loc la sat. Asta este povestea lor.
Raluca, originară din Constanța, și Dorin, originar din Jijila, județul Tulcea, au petrecut ani buni în Capitală înainte de a hotărî să încerce altceva. La finalul verii lui 2020, când pandemia încă impunea restricții, cei doi au plecat în concediu cu cortul în zona Brașovului, la Fundata, unde s-au simțit „ca acasă.” Visau să se mute în zonă, care nu era o variantă sustenabilă pe termen lung, dar s-au gândit mai bine și au hotărât să își facă o casă pe roți, cu care să poată pleca în căutarea unui sat care să le devină acasă.
Casă pe roți: au muncit opt luni alături de familie și vecini pentru a converti duba
Au început să caute dubă potrivită pentru casă pe roți și s-au mutat la Jijila, la părinții lui Dorin, pentru a lucra la conversia ei. „Planul rămâne același – să ne găsim o bucată de pământ pe care s-o îngrijim și care să ne îngrijească. Facem turul României, poate mai ajungem și în alte sate europene și vedem ce ni se potrivește”, își amintesc ei din discuția de la acel moment.
După șase luni de căutări, au găsit un Citroen Jumper, într-un sat din județul Brăila. Era aproape de casa părinților lui Dorin, al cărei tată a mers s-o verifice și le-a confirmat că e ce își doreau. A fost dragoste la prima vedere, iar după câteva negocieri au stabilit prețul final, 10.500 de euro. Pe partea lui, Dorin se documentase pe diferite canale de YouTube despre cum să amenajeze spațiul și căutase pe site-uri de profil echipamentele necesare pentru conversie, precum rezervoare de apă, pompă de apă, ferestre, izolație și panouri fotovoltaice. Raluca salvase pe Instagram și Pinterest tot felul de idei de amenajare.
„Înainte de a începe procesul de modificare, am luat legătura cu un carosier autorizat de RAR care ne-a făcut recomandări pentru modificările ce au ținut de siguranța noastră și a participanților la trafic, iar la sfârșitul proiectului am mers împreună la RAR pentru omologare”, explică cuplul. În aceeași perioadă, cei doi au și confenționat mobilierul din carton, pentru a-și da seama de spațiul real după finalizare. Au făcut și un plan 3D, cu ajutorul aplicației Vanspace 3D, care i-a ajutat să configureze și mai bine.
Și-au plănuit să lucreze la conversie timp de trei luni, dar au lucrat opt. În ianuarie 2024, și-au dat demisia de la joburi, au tras primele fire pentru partea electrică a dubei și au continuat să lucreze până în luna septembrie a aceluiași an. Din fericire, au avut parte de ajutor. Au primit scule profesionale de la vecini, verișorul lui Dorin, mecanic, a găzduit mașina pe perioada iernii, alt verișor i-a ajutat cu izolația și tot așa.
„La un moment dat am lăsat YouTube-ul în urmă, deoarece era necesar să întrebăm dreapta-stânga și găseam soluția”, povestește Dorin, nu fără a menționa cum îi mulțumește în mod special tatălui lui, care i-a salvat cu idei și ajutor oricând rămâneau fără. „Atunci când AER (așa am denumit autorulota) a fost gata, am organizat o petrecere unde i-am invitat pe toți cei care au crezut în proiectul nostru și ne-au ajutat să îl ducem la bun sfârșit”, adaugă ei.
Procesul i-a apropiat de familie și i-a ajutat să descopere activități și obiceiuri. Raluca a cules plante sălbatice, a învățat să facă pâine cu maia și tablouri cu flori presate, inspirată de vecina de la curte, iar Dorin a învățat multe lucruri tehnice din munca alături de tatăl său.
AER este pregătită pentru off-camping, ceea ce înseamnă că au transformat o dubă într-o casă pe roți care nu are nevoie să fie conectată la utilități. Singurul lucru de care depind este apa curată. Au un rezervor de 110 litri la care au atașat și un filtru de apă; le ajunge în jur de patru-cinci zile, cu tot cu duș zilnic și gătit, mai ales că au învățat să nu facă risipă.
Camper-ul are 3 panouri fotovoltaice de câte 200W fiecare și o baterie de stocare LiFePo de 3.6 KW, iar apa caldă o produc cu ajutorul unui boiler electric de 15 litri. „Pentru gătit am ales să folosim o plită cu gaz, pe care o avem conectată la un rezervor GPL omologat, pe care îl încărcăm de la orice stație GPL din țară sau din afara ei. Pentru a ne simți ca acasă, am ales să luăm cu noi o oală și o tigaie de fontă – chiar dacă nu sunt cele mai ușoare, am zis că merită să le avem cu noi pentru un gust și o calitate mai bună a mâncării”, spun ei.
Rezultatul final le-a depășit bugetul, dar sunt complet mulțumiți de ceea ce a ieșit. Au investit aproximativ 25.000 de euro. Cei doi plănuiesc să-și lanseze și un site, amplecat-van.ro, unde vor publica un ghid cu toate transformările făcute, dar și costul final.
Trei luni în Grecia și voluntariat la o fermă locală
Prima călătorie cu AER a fost în Grecia, în zona Peloponezului, ocazie în care i-au testat durabilitatea și comoditatea, dar s-au și minunat constant de ceea ce au realizat împreună. Din cele trei luni petrecute pe tărâmul zeilor, o lună și jumătate au fost voluntari la o fermă organică de măslini care practica agroturismul. Au învățat foarte multe lucruri aici, de la administrarea unei ferme, la cum se recoltează măslinele pentru obținerea uleiului sau cum se fac plăcintele grecești sau alte preparate locale.
„E ca un troc – ajutăm și primim în schimb multe informatii, produse, experiențe. Ne axăm pe experiențe rurale – agroturism, agricultură ecologică, educație in natura pentru copii si tineri. Voluntariatul ne ajută să economisim, iar în rest ne susținem din economii”, adaugă cei doi.
După Grecia, au revenit în țară, unde au început turul României cu zona Dobrogei – Munții Măcinului, Delta Dunării, Plaja Vadu, sate ca Jurilovca și împrejurimile.
Raluca și Dorina iubesc libertatea pe care AER le-o oferă, cât și abilitatea de a fi mereu în mijlocul naturii, cu acces la facilități. Nu e mereu ușor să găsească zilnic un loc de campat și poate deveni obositor, dar tot îi implinește. Folosesc aplicația Park4Night, dar campează și la ferme, în sate, la localnici sau în campinguri, când au nevoie de utilități de tipul apă, deversare, spălarea rufelor etc.
„Nu mereu reusești să te organizezi cu toate și sunt nopți în care poate dormi în parcări sau locuri mai puțin „instagramabile”. De altfel, nu prea te poți grăbi. Când vrei să pleci mai departe, nu poți închide ușa pur și simplu, trebuie pus la loc fiecare lucru, căci o casă pe roți înseamnă un permanent cutremur. Trebuie să fii foarte organizat, ordonat și atent la ce aduci în van. Vrei sa cumperi ceva? Atunci trebuie să scapi de ceva – spațiul este limitat”, spun tinerii despre provocările unui astfel de lifestyle.
„Mulți tineri de vârsta noastră ne întreabă de unde avem bani să facem asta. Ei bine, cât timp am muncit în București am economisit, iar în loc să facem o rată și să dăm un avans pentru o casă sau o mașină, am investit în construcția lui AER și în călătoria noastră. Pentru noi nu a fost o fugă, o evadare, ci o dorință de a ne dedica acest timp acum, cât încă suntem tineri – ca o „lună de miere” prelungită. Un timp doar pentru noi doi, înainte de a avea copii și de a începe o viață ancorată într-un loc”, încheie ei.
Au și o pagină de Instagram, unde documentează atât rețete vechi, pregătite de localnici, cât și viața în autorulotă, traiul în natură sau voluntariatul la ferme organice.
-
LIFE
Un tânăr a transformat o Dacia Dokker într-o casă pe roți cu care călătorește prin lume
-
UTILE
Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți construiești o casă mobilă în România și cum poți achiziționa una în rate
-
Spații neconvenționale
O fotografă trăiește într-o casă pe roți de 20 metri pătrați, cu dormitor suspendat și munții la picioare
-
UTILE
Cum setezi aerul condiționat când afară e caniculă. Care e temperatura optimă din casă
Există recomandări pentru un interval de temperaturi.
-
Sponsored
IQOS îi aduce pe Irina Rimes și Roman Tolici la TIFF 2025: muzica și arta vizuală, reunite într-o dublă colaborare
IQOS este partener al festivalului TIFF pentru al optulea an consecutiv ca parte a strategiei brandului de a susține comunitățile creative și conexiunile reale dintre oameni.
-
UTILE
Cum cureți și dezinfectezi corect un burete de bucătărie. Soluții simple și eficiente
Buretele poate deveni o sursă periculoasă de bacterii.