LIFE

Hotspot: 7 cafenele din București în care poți să și lucrezi, cu tot ce ai nevoie la îndemână

publicat pe 11 mart. 2025

    Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspot vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații. De-a lungul timpului, ți-am arătat tot felul de cafenele din București, de la cele care strâng comunități în jurul lor, la cele cu design cool, dar în episodul de azi am ales șapte coffeshop-uri foarte cool, din care poți să lucrezi remote.

    Pentru aceia dintre noi care lucrăm în sistem hibrid, de la birou și de acasă, ne-am gândit să căutăm spații cool în care să fugi cu laptopul. Așteptăm cu mare interes și alte sugestii din partea ta, în secțiunea de comentarii de mai jos.

    1. The Brewprint

    Pe Calea Dorobanți 202, Eduard Barbu, Alina Eremia, Dan Tincu și Cosmin Florea au co-fondat un spațiu minunat, într-o vilă absolut superbă, pe care ești așteptat să o explorezi, deoarece are mai multe surprize pentru tine. Vila găzduiește Flagship Store-ul MOLTENI & C, un renumit brand italienesc de mobilă, iar la demisol e cafeneaua.

    „The Brewprint a apărut din dorința de a crea un loc unde cafeaua de specialitate se intersectează cu design-ul, cu esteticul. Ne-am dorit să fie o cafenea boutique, unde experiența cafelei să fie completată de un set-up inspirațional. Este un spațiu ofertant, cu zone de co-working pe timpul zilei, care, ocazional, să transformă într-o platformă pentru evenimente de business sau destinate cafelei și artei, workshop-uri și networking pentru comunitați”, povestește Alina.

    Numele reprezintă un joc de cuvinte, după cum explică ea – „brewprint” integrează cuvântul „blueprint” (schiță), un element fundamental al arhitecturii și designului, „brew” face trimitere la prepararea cafelei, dar poate indica și un spațiu în care creativitatea și explorarea sunt încurajate, iar „print” face referire la biblioteca de cărți disponibile în cafenea, pentru toți cei care doresc să citească în timp ce savurează băutura lor preferată.

    Spațiul a fost inaugurat în septembrie 2022 și reprezintă un parteneriat între ei și BL Associates, compania de design and build care s-a ocupat și de renovarea și amenajarea cafenelei. Au creat un loc cozy, cu design minimalist și primitor, în timp ce au pus în valoare elementele naturale și accentele contemporane. „Ne dorim ca The Brewprint să devină un reper pentru iubitorii de cafea din Capitală, un hub de socializare și de relaxare, în care să revină pentru atmosfera primitoare, unde să se simtă bineveniți, și să-și ofere o pauză de la agitația orașului”, încheie Alina.

    Mai multe detalii aici și aici.

    2. Gluten Glory

    Pe strada Copilului 20A, poți lucra, în timpul săptămânii (nu și în weekend), dintr-o brutărie cu maia, patiserie, cafenea alături de Zissou Coffeshop, convenience store, cu o selecție de produse de calitate pentru acasă.

    Simona Sandu-Heim și-a dorit să deschidă un astfel de loc în București, dar ideea a prins contur în aprilie 2023, după o vacanță la un festival de jazz din Cully, unde a descoperit o alimentară mică și plină de personalitate.

    „Se numea „Le Pain des Frouzes – Pain au levain naturel”, iar numele ne-a stârnit curiozitatea, deși nu mai aveau nicio pâine pe rafturi. I-am căutat pe Google și am aflat că aveau o gamă de produse la care și noi visam pentru București – pâine cu maia, realizată cu atenție la detalii și la sănătatea consumatorului. Am simțit că am găsit o sursă de inspirație autentică”, spune proprietara.

    A sunat la numărul lor de contact, iar persoana care i-a răspuns este și unul dintre asociații actuali ai spațiului. „Le-am propus o idee trăznită: „Ați fi interesați să vizitați Bucureștiul pentru a vedea dacă am putea să realizăm astfel de produse împreună aici?” Spre bucuria noastră, răspunsul a fost pozitiv”, explică Simona, iar restul e istorie.

    Numele „Gluten Glory” simbolizează dorința de a onora glutenul în forma sa tradițională, obținut prin fermentație lentă și naturală, fără aditivi și fără presiunea timpului.

    „În brutăria noastră, glutenul din pâine este dezvoltat într-un mod natural, printr-o fermentație lungă cu maia, ceea ce îl face mai ușor de digerat. Fermentația lentă cu maia permite enzimelor și bacteriilor lactice să descompună parțial proteinele din aluat, inclusiv glutenul, și reduce astfel riscul de intoleranță pentru persoanele care nu au probleme medicale specifice”, explică Simona.

    Spațiul este poziționat într-o fostă hală, construită în perioada interbelică, unde erau niște centre de producție, de prelucrare a lânii, după cum a aflat Simona de la un client care a lucrat acolo. Aici obișnuiau să fie birouri, dar Simona și partenerii au renovat complet și i-au schimbat aspectul.

    „Am vrut să o readucem într-o stare industrială, și mare ne-a fost bucuria, când sub parchet și mochetă, am găsit terazzo-ul original”, zice ea. Au luat cheile pe 25 martie 2024, pe 8 aprilie au scos prima bucată de parchet, iar pe 18 iulie au deschis. „Am tranformat zona de jos într-un spațiu gândit în jurul funcționalității unui laborator, iar spațiul de sus ca zonă pentru mese, și o bucătărie, la care încă lucrăm”, mai spune Simona, nu fără a menționa colaborarea cu Blanc Architecture în cadrul proiectului.

    Și-au dorit un spațiu contemporan, dar clasic, să se îndepărteze de stilul nordic și să se apropie de cel „old-school.” Au folosit lemn, dar și marmură verde pentru a aduce căldură; scaunele sunt cele din școlile franceze ale anilor ’70, mesele sunt făcute de ei, iar corpurile de iluminat, toate vintage, de la Globo lights.

    Mai multe detalii aici și aici.

    3. CAF by Caf’tory

    În Tunari, pe Mihai Eminescu, la numărul 24D, vei descoperi o cafenea de specialitate, deschisă de Ramona Gheorghe împreună cu un prieten. Au ales un spațiu construit recent, iar Ramona povestește că Tunari este o locație în plină dezvoltare și ascensiune, motiv pentru care CAF se potrivește mănușă aici. „Am dorit sa scoatem puțin cafeaua din specialitate din București, pentru a fi la îndemână celor ce s-au mutat în exteriorul orașului”, adaugă ea.

    Au început renovarea în februarie anul ăsta, iar în mai au finalizat proiectul. Cei doi parteneri au lucrat cu arhitecta Diana Bălan și constructorul Marius Timiș. Pe 18 mai au deschis, cu scopul de a crea în jurul coffee shop-ului o comunitate unită.

    Pe lângă faptul că aici găsești mereu bunătăți din zona cafelei și poți munci relaxat. Spațiul se poate închiria pentru evenimente private și are o capacitate de aproximativ 50 de persoane la interior.

    Mai multe detalii aici și aici.

    4. Art-An-Te

    Pe Câmpineanu 3A vei găsi un loc pornit din dorinţa de a contribui la educaţia în domeniul artei, după cum explică Andreea Scemtovici. Este o afacere de familie, unde owner este Cristina-Maria Scemtovici, mama Andreei, în timp ce încă două din cele șase fiice ale ei mai lucrează aici, Ecaterina și Maria.

    Femeile au început inițiativa culturală cu mai mult timp înainte, când au deschis Scemtovici & Benowitz Gallery, o galerie de artă contemporană. „După un an de activitate în cadrul acestei galerii și interacțiuni constante cu lumea artei, am decis să deschidem un spațiu care să aducă publicul mai aproape de creativitate și expresie artistică”, explică tânăra. Așa a apărut un loc unde arta este celebrată în toate formele ei, de la ceramică, pictură și design de obiect, la fotografie, film sau muzică live.

    Numele se pliază conceptului și provine de la un joc al copilăriei, „An-tan-te, Dize-mane-pe…”, un joc de cuvinte care își propune să demonstreze că arta poate fi accesibilă, explorativă și relaxată.

    Deschiderea oficială a fost în aprilie 2024, iar la renovare au lucrat cu duo-ul de designeri Otilia și Mihnea Fiastru, cunoscuți şi pentru proiectul Piața de Artă și Design (PAD). „Împreună am reușit să dăm viață viziunii noastre pentru acest spațiu artistic”, mai spune Andreea.

    Localul are pereți (lăsați goi până la cărămidă) care găzduiesc lucrări de artă, un design simplu care să le pună în evidență, și culori de alb și negru, în nuanțe mai calde. Art-An-Te promovează artiștii locali emergenți și le oferă un loc unde să-și expună și vândă lucrările.

    „Ne dorim ca ART-AN-TE să devină o parte integrantă a comunității artistice din București, să ofere o experiență unică și complexă, prin expoziții temporare și evenimente săptămânale. O platformă care facilitează comunicarea dintre artiști și iubitorii de artă, care încurajează dialogul, aprecierea și descoperirea creației artistice”, adaugă Andreea.

    Mai multe detalii aici și aici.

    5. Coftale

    Pe strada Profesor Ștefan Mihăileanu, la numărul 42, vei găsi Coftale, primul specialty Coffee din București, deschis în decembrie 2012 de Antonio Iftimescu. Ideea a apărut la începutul acelui an, în urma unei vizite la Berlin, unde, într-o cafenea, a băut un cappuccino care avea o inimă în el.

    „Ulterior, am aflat că se numește latte art și că se numește specialty coffee ce am băut. Curiozitatea și-a spus cuvântul și, după jumătate de an, am demarat proiectul Coftale”, zice el. Numele este o combinație între coffee și tale, adică povestea cafelei.

    Cafeneaua este într-o casă interbelică superbă, care înainte de a deveni coffeeshop a găzduit consulatul Austriei, un birou de fonduri europene și o sală de sport/spa, explică proprietarul.

    În acele vremuri, adaugă, era la modă să deschizi o cafenea în Centrul Vechi, dar nu i-a plăcut niciodată aglomerația, plus că-și dorea să facă lucrurile diferit. Nu a avut bugetul necesar să angajeze un arhitect, iar renovarea (făcută de el și echipă) a durat trei luni, de la început de septembrie 2012, până în decembrie.

    Au avut norocul ca locuința să fie bine întreținută, dar au și dorit să-i păstreze autenticitatea, atât în interior, cât și în exterior, pe terasă. „Dorim să fie un exemplu pentru alți antreprenori care-și doresc să-și construiască visul (business-ul) în astfel de case. E posibil să te bucuri de o afacere de succes, dar și să păstrezi arhitectura originală, în același timp”, subliniază Antonio.

    Mai multe detalii aici și aici

    6. Beans&Dots

    În palatul Universul, pe strada Ion Brezoianu 23-25, vei găsi Beans&Dots, un spațiu recunoscut pentru faptul că poți lucra remote de aici. Așa cum apare notat pe site-ul lor, când a creat cafeneaua, Anca Ungureanu nu visa să facă neapărat o cafenea. Ci un loc în care să poți petrece o zi fără să te plictisești: să lucrezi, să ai întâlniri, să te vezi cu prietenii, să vii cu familia, să bei o cafea, să mergi să mănânci apoi să te întorci. La începuturi, mai exact, în 2016, accesul cu laptopul a fost permis fără nicio restricție.

    Între timp, aici poți lucra în spațiile special amenajate pentru asta și nu în weekend-uri. Același lucru este valabil și la Beans&Dots de la Muzeul de Artă recentă, locul unde au deschis al doilea coffeeshop al brand-ului.

    Mai multe detalii aici și aici.

    7. M60

    În decembrie 2014, în zona Amzei, mai exact pe strada D. I. Mendeleev 2, a fost deschis un spațiu cu geamuri mari, și design de inspirație scandinavă, creat de francezul David Maguet. În parteneriat cu antreprenorul Răzvan Crișan, ei și-au dorit un local cozy, la granița între cafenea-co-working și social hub, după cum apare notat pe cartierulcreativ.ro.

    „Încă de la început am vrut foarte mult să-i dăm lui M60 o dimensiune de comunitate, adică să nu rămână doar un loc în care vii, mănânci, pleci, bei o cafea și la revedere. Am căutat să inițiem sau găzduim tot felul de evenimente și idei de-a lungul timpului, de la expoziții de fotografie, design și până la întâlniri ale sectorului asociativ și mese rotunde. Am vrut mereu să nu fie doar un loc care e doar despre mâncare și atât, ci să fie un loc în care se întâmplă lucruri, se ciocnesc idei”, a explicat Răzvan pentru același site.

    David Maguet a locuit o vreme la Helsinki, unde a aprofundat ce înseamnă design cu inspirație nordică și s-a îndrăgostit de stilul ăsta, simplu, dar intim și confortabil. Rezultatul este și astăzi una dintre cele mai iubite cafenele din oraș.

    Mai multe detalii aici și aici

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *