
Cum au integrat o sobă de teracotă în amenajarea de inspirație scandinavă a unei case din Călărași
publicat pe 21 mart. 2025Amenajarea unei case de 90 metri pătrați, coordonată de studioul REDesign Interior (Alex și Corina Roșu), a pornit cu un buget de 25.000 de euro. Proprietarii nu au pornit cu brief concret, ci mai degrabă cu dorința unui interior practic, care să își păstreze relevanța în timp. Ce știau clar era că-și doreau o sobă de teracotă.
Casa se află în orașul Călărași. Este dispusă pe parter și are o suprafață utilă de 90 metri pătrați, suprafață împărțită în living, două dormitoare, hol, bucătărie și baie. În momentul începerii proiectului, interiorul se afla în diferite stadii de renovare. Living-ul și baia nu aveau nici un fel de îmbunătățire, iar holul și bucătăria necesitau mici intervenții. Doar cele două dormitoare erau gata, motiv pentru care Corina și Alex au hotărât să păstreze parchetul și ușile interioare.
„Fiica proprietarilor a fost cea care le-a propus părinților ei să apeleze la o echipă de designeri de interior pentru renovarea casei. Am primit un brief ce conținea o serie de poze de referință pentru fiecare cameră, bugetul și detaliile care trebuiau neapărat înglobate: o nouă sobă în living și păstrarea unor elemente existente (tâmplăria, ușile de interior, parchetul din dormitoare)”, povestește Corina.
Elementul „must-have” pentru proprietari: soba de teracotă
Proiectul a pornit cu un buget inițial de 25.000 euro, sumă care a fost depășită puțin până la sfârșitul șantierului. A ajutat la echilibrarea costurilor faptul că au păstrat elemente din amenajarea deja existentă. Corina și Alex au folosit, în general, produse mass-market în amenajarea interiorului, de la brand-uri accesibile precum Ikea sau Jysk. Piesele în care s-a investit mai mult au fost canapeaua custom-made de la Everart și soba din living.
„Soba a fost un subiect de compromis în familie. Beneficiarii își doreau, pe de o parte o sobă clasică, dar în același timp le era teamă să nu obțină un aspect îmbătrânit al spațiului, motiv pentru care am încercat să împăcăm dorințele întregii familii și am optat pentru un focar modern pe două laturi, înglobat într-o sobă construită din cărămizi clasice”, spune Corina. „Am păstrat forma sobei cât mai simplă, iar culoarea aleasă pentru cărămizi i-a dat un aer modern”.
Amenajarea bucătăriei a pornit de la ideea valorificării fiecărui centimetru disponibil. Mobilierul pe comandă, proiectat în detaliu astfel încât să se plieze perfect pe configurația încăperii, se întinde până la tavan. Corina și Alex au alternat depozitările închise cu dulapuri cu uși de sticlă pentru a nu da senzația de spațiu aglomerat și au folosit iluminatul ambiental pentru a evidenția anumite zone. Insula îndeplinește rol dublu: acela de depozitare și loc de servit micul-dejun în familie. Tot în ideea de eficientizare a spațiului, cei doi designeri au propus amenajarea unui coffee corner la intrarea în cameră.
O încăpere, mai multe funcționalități
Livingul este o încăpere dispusă pe lungime, lucru care a influențat direcția de amenajare. Corina și Alex au gândit mai multe zone cu funcționalități diferite: un dining cu masă rotundă în dreptul ferestrei, zonă media cu televizor și canapea confortabilă, o mică bibliotecă și punctul central, soba de teracotă. Cromatica este neutră și liniștitoare, cu texturi care adaugă căldură. Alegerea finisajelor a contat și ea destul de mult. Parchetul SPC este rezistent la uzură, dar are și un model clasic, atemporal, în timp ce pereții sunt zugrăviți cu vopsea decorativă limewash de la Bawerk.
Dressing pe tot peretele în dormitorul matrimonial
Dormitorul matrimonial beneficiază de un spațiu generos de depozitare obținut prin proiectarea unui dressing pe toata lungimea camerei. Corina și Alex au folosit o placare de perete în nuanța dressing-ului pentru a ascunde caloriferul și țevile la vedere.
Dormitorul secundar are dimensiuni modeste, așa că noptierele au fost înlocuite cu o placare îngustă în spatele patului. Oglinda de podea cu rol de valet are rolul de a crea impresia de spațiu mai generos. Fiind o încăpere folosită ocazional, nu s-a insistat prea mult cu depozitările. Singura piesă de mobilier, în afară de pat, este o comodă cu sertare de la Ikea, cu o oglindă deasupra, care poate fi folosită și ca masă de toaletă.
Tips&tricks pentru amenajare de la echipa REDesign Interior
- Pentru eficientizarea bugetului, alege de la început în ce piese dorești să investești mai mult.
- Pentru un plus de originalitate, folosește un lampadar de dimensiuni mari pentru iluminarea mesei de dining.
- Alege iluminatul cu bandă led pentru zonele de dulap cu uși de sticlă.
- Dacă folosești o oglindă de podea cu rol de valet într-un dormitor de mici dimensiuni, obții impresia de spațiu și ai si o zona de depozitare pentru hainele de a doua zi.
- Folosește parchetul SPC pentru o podea rezistentă la uzură, impermeabilă și cu un aspect deosebit.
Foto: REDesign Interior Studio
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de echipa REDesign Interior.
-
Case
Într-o casă de 400 metri pătrați, amenajarea combină o atmosferă modernă cu detalii în stil clasic cu aer parizian
-
Case
Terrazzo, elementul care a dictat amenajarea unei case de 120 metri pătrați din Oradea
-
Case
Au unit două case din București prin spargerea unui singur perete și au format o locuință de 200 de metri pătrați
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.