LIFE

Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită

publicat pe 11 dec. 2024

    Instalația de brad aduce un farmec aparte pomului de Crăciun, fiind nelipsită în procesul de decorare. Însă, noile preocupări vizavi de eficiența energetică a echipamentelor îndreaptă discuția și se consumul făcut de instalația de brad. Am făcut un calcul și am aflat cât consumă, de fapt, instalația de brad. Află toate detaliile, în articol. 

    Instalația de brad este unul dintre decorurile festive nelipsite din perioada sărbătorilor de iarnă. Bradul de Crăciun nu ar mai avea același farmec fără o instalație care să o lumineze și să îi confere aura de magie specifică. 

    Cu toate acestea, chiar și de sărbători, trebuie să ții cont de consumul de energie. Instalația de brad, fiind pornită multe ore pe zi în această perioadă, poate aduce costuri în plus la factură. 

    Sunt aceste costuri mari dacă lași instalația de brad pornită tot timpul? Îți oferim răspunsul, în cele ce urmează. 

    Scurtă istorie a instalației de brad

    brad de craciun decorat cu cadouri langa semineu
    Noile tipuri de instalații luminoase, de tip LED, sunt mai eficiente energetic

    Tradiția decorării bradului de Crăciun datează din secolul al XVI-lea, când în Germania se foloseau lumânări atașate de crengi. 

    Acest obicei avea însă un risc mare de incendiu. Astfel că, în 1882, a fost concepută o alternativă: luminile electrice în șiraguri. Au fost introduse pentru prima în Statele Unite, de către Edward H. Johnson, un asociat al lui Thomas Edison. Primele instalații electrice erau scumpe și accesibile doar clasei superioare. 

    Trecerea la becuri incandescente ieftine a popularizat acest decor în secolul al XX-lea. Iar odată cu apariția tehnologiei LED, instalațiile au devenit mai sigure, eficiente și ușor de utilizat. 

    Cât curent consumă instalația de brad, de fapt

    În prezent, instalațiile moderne de brad sunt realizate, de obicei, cu becuri LED, care sunt extrem de eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică. 

    Putem face această comparație cu instalațiile vechi de brad, care aveau becuri incandescente. Acestea puteau să consume de până la 10 ori mai mult curent decât instalațiile actuale LED. 

    Pentru exemplificarea consumului, luăm ca exemplu o instalație de brad obișnuită, pe becuri de tip LED, are un consum mediu de 5 până la 10 wați pe oră (0,01 kwh) pentru 100 de beculețe. Ne raportăm la un timp mediu de funcționare zilnică de 8 ore și o perioadă de utilizare de maxim 30 de zile. 

    Pentru a afla consumul total, trebuie să înmulțim toate aceste valori, anume puterea instalației, exprimată în kilowați, numărul de ore de funcționare și numărul de zile de folosire. 

    În acest caz, formula va fi: 0,01kW x 8 ore x 30 zile = 2,4kWh.

    Cum un preț plafonat al energiei electrice de maxim 1,3 lei/kWh, costul consumului de curent al instalației de brad înseamnă 3,12 lei. Prețul plafonat ale energiei electrice se calculează la acea valoare pentru consumul cuprins între 255 și 300 kWh/lună. 

    Așadar, utilizarea instalației timp de 8 ore pe zi timp de o lună costă puțin peste 3 lei.

    Ce se întâmplă dacă lași instalația de brad pornită permanent

    instalatie luminoasa de craciun in brad beculet de aproape
    Indiferent de cât de multă stă pornită, instalația de Crăciun nu aduce un cost mare la factură

    Dacă lași instalația de brad pornită pentru 24 de ore, timp de 30 de zile, consumul crește, însă prețul final nu este atât de mare. 

    Formula de calcul este aceeași, astfel consumul total în acest caz înseamnă: 0,01kW x 24 ore  x 30 zile = 7,2kWh.

    Costul estimativ de curent electric ar fi următorul: 7,2kWh x 1,3lei/kWh = 9,36 lei.

    Lăsată să funcționeze permanent, instalația LED nu generează un cost semnificativ, ci mai puțin de 10 lei pe lună în plus la factura de energie electrică. Totuși, pentru siguranță și pentru a face economii, este recomandat să o oprești atunci când nu ești acasă sau în timpul nopții.

    Instalația de brad este sigură?

    Instalațiile moderne de brad sunt considerate foarte sigure, mai ales dacă:

    • Sunt certificate conform standardelor europene (marcaj CE); 
    • Nu sunt supraîncărcate în prizele multiple; 
    • Nu intră în contact direct cu materiale inflamabile.

    În orice caz, este important să verifici cablurile pentru eventuale deteriorări, mai ales dacă instalația este veche.

    Cât ar trebui să lași pornită instalația de brad ca să nu ai cheltuieli mari

    Recomandarea generală a producătorilor de astfel de echipamente este să ții instalația aprinsă între 4 și 8 ore pe zi. Acest interval de funcționare este suficient pentru a menține atmosfera festivă în casă, în timp ce instalația poate funcționa în condiții de siguranță. 

    Pentru a menține costurile reduse în timpul folosirii instalației de brad, folosește un temporizator pentru a automatiza oprirea și pornirea luminițelor.

    Această utilizare rațională ar putea să scadă costul lunar al energiei electrice consumate de instalația de brad la mai puțin de 2 lei.

    Alternative decorative pentru instalația de brad

    lumanari cu baterii decor craciun
    Lumânările cu baterii, o alternativă bună pentru decorul de Crăciun

    Sigur că instalația de brad nu poate să lipsească din ornarea pomului de Crăciun. Însă, dacă vrei să nu ai costuri în plus la factura de energie electrică, uite ce alternative poți să folosești: 

    • Ghirlande din hârtie sau textile: sunt ieftine, ușor de realizat și complet ecologice.
    • Globuri și ornamente din lemn: oferă un aspect unic și sunt reutilizabile; 
    • Luminări cu baterii: imită lumânările clasice, dar sunt mai sigure.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments