Before&after: cu 9000 euro au transformat complet o garsonieră de 32 metri pătrați
publicat pe 31 oct. 2022Nu există spațiu imposibil de amenajat! Asta a încercat să demonstreze designerul Diana Petrescu (DecoDiPetre) în momentul în care s-a apucat de renovarea unei garsoniere de 32 metri pătrați, situată într-un bloc vechi din Capitală. În două luni și cu 9000 euro, Diana și soțul ei au reușit să transforme o locuință ce părea fără speranță, într-una aerisită și modernă, în care să ai parte de tot confortul necesar.
Garsoniera se află la ultimul etaj, într-un bloc turn, construit în anii ’70. Nu a fost renovată niciodată, așa că proiectul a început practic de la zero. Marea problemă a spațiului, deja foarte mic, era modul de compartimentare. Așa cum a fost construită, locuința era împărțită în cinci zone distincte, delimitate prin ziduri: cameră, bucătărie, balcon, hol și baie. Diana a păstrat funcționalitățile spațiului, ba chiar a mai adăugat câteva, dar a optat pentru o compartimentare diferită care să ofere mai multă libertate de mișcare. Zidurile interioare au fost demolate, singura încăpere care a rămas la fel, ca structură, e baia.
În urma renovărilor, garsoniera a devenit mult mai funcțională
Diana a încercat să reamenajeze spațiul configurând zone practice care să ofere tot confortul celor care vor locui aici. În cei 32 metri pătrați disponibili, a reușit să integreze livingul, baia, zona de dormit, bucătăria, un mic dining și chiar un spațiu de lucru pe balcon. Zona de zi și zona de odihnă sunt delimitate printr-un riflaj de lemn pe care este montat televizorul.
În living, Diana a optat pentru o canapea confortabilă, o măsuță de cafea metalică și un lampadar cu abajur textil care să asigure o lumină ambientală în încăpere.
A reușit să strecoare și o mică zonă de dining, în apropierea bucătăriei, improvizând o masă tip bar pe zidul geamului de la balcon.
Dormitorul este cel mai colorat colț al garsonierei
Zona de odihnă are o suprafață modestă, dar nu are minusuri notabile în ceea ce privește gradul de confort. Patul tapițat este așezat lângă perete pentru a permite poziționarea unei măsuțe de cafea. A fost o soluție de compromis pentru că o noptieră clasică ar fi aglomerat prea mult încăperea. Ca să delimiteze mai mult acest colț al garsonierei, Diana a zugrăvit peretele din spatele patului într-o nuanță deschisă de verde. A folosit și inserții de lemn pe care le-a lipit pe diagonală pentru a crea textură și pentru a da impresia de spațiu mai mare.
Balconul a fost transformat în birou
Diana a fost nevoită să facă un profil ipotetic al viitorilor beneficiari pentru că locuința urmează să fie dată în chirie. Asta a ajutat-o să vină cu soluții pragmatice precum ideea de a amenaja un birou în balcon. S-a gândit că un spațiu de lucru este indispensabil pentru cineva tânăr. Ca materiale folosite, a mers pe aceeași combinație de metal și lemn care predomină în toată amenajarea. Scaunul tapițat a fost un răsfăț, având în vedere bugetul alocat renovărilor.
„Zona de lucru nu este foarte mare, dar cred că își va dovedi utilitatea, indiferent cine o să locuiască aici”, spune Diana. „Din punct de vedere cromatic, am ales mici accente de vișiniu și albastru, culori inspirate din exteriorul blocului din față. Am vrut ca amenajarea noastră să fie din aceeași poveste. Apartamentul are orientare spre sud-vest. Cei care o să lucreze seara aici, o să aibă parte de cele mai spectaculoase apusuri”.
Bucătăria, cea mai mare provocare a proiectului
Amenajarea bucătăriei a fost destul de complicată din cauza spațiului limitat. Diana nu a vrut să facă nici un fel de compromis în privința dotărilor. A reușit să integreze în mobilier, inclusiv o mașină de spălat vase.
Pardoseala din bucătărie este din gresie decorativă gri, finisaj pe care îl regăsim și în baie. Mobilierul este alb, cu blat de lemn. Ca elemente de contrast, Diana a optat pentru mânere negre. Electrocasnicele incorporabile vin să completeze imaginea.
Garsoniera a fost renovată în două luni
Și baia a suferit o transformare radicală. Cada a fost înlocuită cu un panou de duș, prevăzut cu un paravan de sticlă. Lavoarul cu dulap este folosit pentru mici depozitări, dar ajută decorul și din punct de vedere estetic. În ceea ce privește finisajele folosite, sunt aceleași placări ceramice din bucătărie.
„Garsoniera nu a avut nici un fel de îmbunătățire. Mocheta și linoleumul erau lipite direct de podea. Nu exista gresie sau faianță. Am găsit inclusiv monede din anii ‘70 lângă tocul ușii”, povestește Diana. „Deși a fost mult de lucru, șantierul a fost gata în două luni de zile. Am început demolările în august, iar la începutul lui octombrie, garsoniera era pregătită pentru vizionări. Am lucrat cu un buget mic, 9000 euro au costat materialele, mobilierul și electrocasnicele. Amenajarea este făcută de mine și de soțul meu”.
Foto: Diana Petrescu
Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Diana Petrescu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând.
-
Before&After
Before&After: apartament de 46 metri pătrați moștenit de la bunici, adus în contemporan
-
Sponsored
VIDEO Before&after: accesoriile de depozitare eliberează vizual o cameră de cămin studențesc, iar piesele textile o fac mai cozy
-
Before&After
Before&after: drumul de la finisaje întunecate și terne, la una dintre cele mai fluide amenajări pe care le-am văzut
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.