Before&After

Before&after într-un apartament cu două camere: au dărâmat pereții și au reconfigurat total spațiul

publicat pe 31 mai 2023

    Nu întotdeauna găsești un apartament compartimentat exact pe nevoile tale, dar întotdeauna există o soluție: reconfigurarea. Prin dărâmarea tuturor pereților de compartimentare, proprietarii unui apartament de două camere se bucură acum de un spațiu „croit“ 100% pe necesitățile lor. Au pornit de la un buget de 20.000 euro, iar în final au ajuns să investească 35.000 euro.

    Proprietara este o tânără stomatoloagă, pasionată de sport și călătorii. În 2019 a cumpărat un apartament de două camere și 60 metri pătrați, în Brăila. Situat într-un bloc din anii 50, apartamentul a trecut printr-o transformare radicală, sub îndrumarea echipei Simetrica Design, coordonată de arhitecta Anca Marinescu.

    Renovarea a fost majoră, începând de la dărâmarea tuturor pereților de compartimentare și terminând cu schimbarea tâmplăriei, finisajelor și instalațiilor. Tot procesul a avut la bază două necesități majore: crearea a două băi și organizarea unor spații de depozitare pentru echipamentele sportive ale proprietarei: schiuri, plăci de snowboard și multe altele.

    „Posibilitățile spațiului au fost ușor forțate, dar faptul că am reușit să obținem două băi a fost o mare victorie pentru noi. Punctele forte ale apartamentului au fost elementele structurale și de compartimentare, care ne-au permis intervenția dorită“, spune Anca.

    Finisaje industriale

    Stilul este industrial cu tentă minimalistă. Zona de zi este formată dintr-un open-space, compus din hol, bucătărie, dining și living. Această deschidere dă senzația de spațiu mai mare și oferă un plus de luminozitate.

    În hol e un dressing placat cu oglinzi și o structură deschisă de depozitare, dedicată echipamentelor de sport. În continuare, bucătăria integrează tot ce are nevoie un beneficiar tânăr, pentru un nivel de confort ridicat. Blatul de lucru este generos, iar electrocasnicele – smart.

    Un dining potrivit pentru patru persoane delimitează vizual bucătăria de living. Structura mesei, din metal, se asortează perfect cu spoturile și mânerele mobilei de bucătărie, iar blatul este în armonie cromatică cu dulapurile de pardoseală. Scaunele galbene sunt singurele accente de culoare ale zonei de zi.

    Livingul este aerisit, mobilat simplu cu o canapea gri, două măsuțe și un corp de depozitare, desfășurat pe lungimea unui perete. Punctele de atracție sunt leagănul suspendat și peretele placat cu cărămidă aparentă, pus în valoare de o bandă LED.

    Cărămidă aparentă e și în dormitor, pe peretele cu patul. Amenajarea este completată de un pat cu design simplu și de un dressing cu uși din sticlă fumurie, un element modern, ce adaugă farmec amenajării.

    Microcimentul, în prim plan

    Din dormitor se intră în baia principală, al cărei punct de atracție este lavoarul din piatră și ardezia ce decorează parțial pereții. Același material este folosit și în baia de serviciu, unde face un contrast de efect cu mobilierul și obiectele sanitare albe. Pardoseala este placată în întregime cu microciment. Restul finisajelor folosite sunt cărămidă aparentă, ceramică și vopsea lavabilă. Mobilierul e din PAL melaminat, fiind o amenajare de buget, dar e un tip premium din gama PAL-ului.

    „Este un proiect unde am folosit microciment pentru prima dată și am văzut cum pardoseala poate avea o suprafață continuă 100%. Interesant material, cu un efect spectaculos în final. “, adaugă Anca.

    Durata proiectului și prețuri

    Amenajarea a durat un an și jumătate, proprietarii nu s-au grăbit. Partea de proiectare a durat 40 zile lucrătoare, iar implementarea a fost făcută pe etape, în funcție de disponibilitatea clientului și a echipelor. Bugetul cu care au pornit la drum a fost de 20.000 euro, dar în final s-a ajuns la 35.000 euro.

    Microcimentul a costat între 40 și 60 euro/metru pătrat (inclusiv manopera) și a fost luat de la un furnizor din Franța. Ușile Filomuro, de la același furnizor, au costat 400 euro/bucată.

    Obiectele de mobilier sunt de buget economic, luate de pe www.ikea.ro, www.jysk.ro, www.bonami.ro, www.vivre.ro, www.karupdesign.ro. O parte a pieselor au fost lucrate însă pe comandă, iar acestora le-a fost alocat un buget mai mare.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Simetrica Design

    • Dacă alegi ca finisaj ardezia, ține cont că este un material care vine la pachet cu anumite specificații de instalare și trebuie montat pe un suport corect realizat. Este un material extrem de subțire, cu efect spectaculos.
    • Dacă îți place microcimentul, ai în vedere că poți alege din mai multe granulații. Pentru pardoseală se recomandă o finisare antiaderentă, iar pentru pereți ceva mai finuț.
    • Dacă ești adeptul cărămizii aparente, îți recomandăm să o combini cu lemnul și cu lumina caldă, pentru efect maxim.

    Foto: Sabin Prodan

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Simetrica Design.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments