Before&After

Before&after: au capitonat dormitorul cu 120 de perne, până a ajuns să semene cu un cocon

publicat pe 21 feb. 2022

    Într-un AirBnb din Sinaia, un cuplu de designeri a folosit parchetul vechi pe pereți (inclusiv în baie), a creat un dormitor ca un cocon cu 120 de perne și a folosit elemente care costă puțin, dar își fac treaba.

    Proprietarii, Corina și Alex Roșu, sunt parte din echipa iDecorate, iar în 2019 au cumpărat un apartament de două camere în Sinaia, pentru a-l transforma în Airbnb. Locuința se află în zona de blocuri a orașului, într-un imobil construit în anii ‘70, și are aproape 60 metri pătrați.

    Apartamentul e semidecomandat, dar foștii proprietari au creat o ieșire suplimentară din bucătărie spre holul cu baia și dormitorul, prin urmare nu mai trebuie să treci prin living pentru a ajunge în vestibul.

    Bugetul de renovare și amenajare a ajuns la aproape 17.000 euro. Pentru optimizarea cheltuielilor, mobilierul pe comandă l-au lucrat cu meșteri locali, iar pentru cel standard au ales piese cu prețuri mici din Jysk sau IKEA. Au gândit bine accentele decorative, astfel încât să ofere impact maxim.

    Airbnb la munte - Sinaia amenajare iDecorate - living cu semineu (4)
    Un perete cu impact decorativ maxim.

    Profilele decorative pe care le-au montat pe peretele cu TV-ul din living, de exemplu, au avut un cost foarte redus (bagheta de 2 metri liniari e în jur de 3-4 lei la Hornbach). La fel sobița, i-a costat aproximativ 450 lei pe Klarstein.ro, dar a devenit un element important în living și dă căldură la nevoie.

    Amenajarea a coincis cu perioada de pandemie, așa că proiectul s-a derulat pe parcursul unui an. Pentru că nu găseau muncitori, pe alocuri s-au implicat ei înșiși în partea de montaj și manoperă.

    Livingul cu tavan verde, care a pornit de la un tablou cu o văcuță

    Cei doi designeri și-au dorit să creeze un spațiu care să fie în armonie cu stațiunea de munte în care se află apartamentul:

    „Destinația fiind de viitor AirBnb, nu ne-am dorit să creăm multe spații de depozitare, ci să ne axăm pe senzația de spațiu, de căldură, cozy, natură”, povestește Corina.

    Amenajarea livingului a pornit de la tabloul cu capul de Highland Cow (vită scoțiană), care le plăcea foarte mult, apoi au adăugat covorul IKEA tip piele de vacă, decorurile de pe pereți și, astfel, s-a conturat întregul decor. Canapeaua cu aspect de piele e de la Kika, masa de dining de la The Home, scaunele de la Jysk.

    Dormitorul e capitonat cu 120 de perne și arată ca un cocon

    Corina și Alex și-au dorit să aibă un dormitor „capitonat”, ca un cocon ce îți dă senzația că dormi în mijlocul naturii, dar în același timp te înconjoară de liniște deplină. Au folosit nu mai puțin de 120 de perne decorative de la IKEA, pe care le-au prins cu velcro și le-au lipit de tavan astfel încât să le poată da jos și curăța la nevoie.

    Patul e de pe vidaXL, iar pernuțele, corpul de iluminat de deasupra noptierei și covorul de la IKEA. Fotoliul de relaxare dinspre fereastră e de la The Home, iar noptierele de la Jysk. Maimuțica suspendată e de la ARN Store.

    Elemente DIY

    La un moment dat, au rămas fără muncitori, așa că Alex a montat singur peretele cu cărămizi și i-a dat efectul „damaged”: a montat cărămida în valuri, ca și cum peretele ar fi tasat, și cu același material cu care a chituit rosturile a acoperit anumite cărămizi, ca să pară că ar fi sparte. Tot el a făcut peretele cu aspect de beton nefinisat din dormitor, din tinci cu granulație medie, aplicat cu un pieptene cu dinți de 5 milimetri.

    Airbnb Sinaia amenajare iDecorate -dormitor verde (3)
    Peretele cu aspect nefinisat din dormitor e făcut de Alex.

    Faianța din bucătărie au montat-o cu aspect nefinisat și au desenat pe marginea ei cu markerul. Au vopsit caloriferele din toată casa, iar în living, sub agățătorile-văcuțe au desenat simboluri amerindiene care înseamnă „good morning” („bună dimineața”) și „good luck on the mountain” („noroc pe munte”).

    Tips&tricks pentru amenajare de la Corina Roșu

    • Am preferat ca elementul wow al amenajării să fie dat de îmbinarea mai multor finisaje pentru pereți.
    • Pentru pardoseală, am ales continuitatea finisajului în vestibul, hol baie și bucătărie. Un factor aparte a fost recondiționarea parchetului și folosirea lui ca element decorativ.
    • Folosirea culorilor tari, inclusiv pe tavan, nu au închis camera, ci i-au dat profunzime. Am delimitat tavanul colorat de pereții albi cu profile decorative.
    • În loc de uși standard, am folosit uși lamelare.

    Foto: Vlad Crețeanu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments