Bucătărie

VIDEO Tips&tricks pentru amenajarea unei bucătării mici, de la arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi

    Lumina, culorile și mobila fac diferența în amenajări, mai ales când e vorba de bucătării mici. Atunci când faci alegerile corecte, spațiul poate părea mai mare și mai aerisit. Nu o spunem noi, ci Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, arhitecți și fondatorii cursului de design interior Inside Academy.

    Pentru că au ani de experiență în spate în ceea ce privește arhitectura și desginul, Alina și Omid ne-au dezvăluit cum, în doi timpi și trei mișcări de design inspirate, faci bucătăria să pară mai mare. Care sunt secretele cel mai des folosite în amenajări de bucătării mici? Modul în care alegi să integrezi electrocasnicele în mobilă, felul în care poziționezi lumina și combinațiile de culori.

    Electrocasnicele încastrate: un must în amenajări de bucătării mici

    „Un lucru esențial în designul unei bucătării, mai ales dacă este mică, este să existe cât mai multe elemente incorporabile și cât mai puține elemente individuale”, spune Omid Ghannadi. Asta presupune ca atunci când îți utilezi bucătăria să comanzi electrocasnice încastrabile în mobilă. De ce? Pentru că astfel menții un aspect unitar al corpurilor – cu cât sunt mai puține întreruperi în fronturile lor, cu atât mai puțin spațiu vor părea că ocupă.

    Tot la capitolul corpuri, Alina Vîlcu recomandă să alegi fronturi vitrate pentru corpurile suspendate. „Atunci când ai un spațiu mic, poți alege să-l faci cât mai bogat vizual”, spune arhitecta. Asta pentru că atunci când ai cât mai multe elemente interesante, ochiul le descoperă și asta face spațiul să pară mai încăpător, explică Alina. Iar sticla nu trebuie să fie neapărat transparentă, poți alege sticlă opacă dacă nu vrei să coordonezi cromatic vesela cu restul bucătăriei. Un alt truc aici ar fi să montezi lumini LED în interiorul corpurilor: asta la va adăga profunzime.

    Importanța luminii în bucătăriile mici

    „Lumina în bucătărie are două mari componente”, spune Alina Vîlcu. În primul rând, se referă la lumina de lucru, care este cea mai importantă. O găsești fie sub corpurile suspendate, pentru că luminează blatul, fie în tavan, sub formă de spoturi sau suspensii. Ea trebuie amplasată astfel încât atunci când gătești pe blat, să nu formeze umbră pe spațiul de lucru.

    În al doilea rând, mai ales dacă ai o bucătărie mică, nu uita de lumina ambientală. „Ea poate să aducă un plus de sculpturalitate spațiului”, explică arhitecta Alina Vîlcu. Pot fi mai multe suspensii mai mici, un corp de iluminat care este un element de design în sine sau chiar lumina de deasupra insulei, dacă există una. Într-un spațiu îngust, Alina recomandă aplicele, pentru că nu ocupă mult și le poți folosi ca să creezi o compoziție cu ele.

    Culorile pot face spațiul să pară mai mare

    Într-un spațiu mic, recomandarea arhitectei Alina Vîlcu este să eviți contrastele intense de culori. „Aș păstra ca accent un joc de alb și negru, care îmbogățește spațiul”, spune ea. Un alt truc este să combini culori și materiale care trec dintr-una-ntr-alta, pentru că astfel faci contururile să se piardă și spațiul să pară mai mare. În amenajări de bucătării mici, poți îndrăzni cu pete de culori calde, cum ar fi galben, portocaliu sau roșu, „pentru că nuanțele calde sunt întotdeauna cele care te vitalizează, care îți dau energie și cu care probabil vrei să te întâlnești dimineața la cafea”, completează arhitecta.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Tips&tricks pentru amenajarea unei bucătării mici, de la arhitecți...