Apartamente cu 2 camere

Mic, minimalist, ultra funcțional și cu buget accesibil: amenajarea unui apartament de 46 metri pătrați care pare mai mare

publicat pe 15 apr. 2025

    La o primă vedere, o amenajare minimalistă poate părea de-a dreptul simplă. Există mult spațiu liber, finisajele sunt neutre, camerele sunt aerisite și, fiindcă nu sunt încărcate cu multe piese de mobilier, par mai mari decât sunt de fapt. Nimic nu dă de gol dimensiunile reale ale apartamentului, care are o suprafață de numai 46,6 metri pătrați. E posibil să treci cu vederea faptul că fiecare centimetru a fost valorificat întru totul – îți spunem toate detaliile ascunse.

    Aflat în Florești, județul Cluj, apartamentul a fost cumpărat cu scopul de a fi vândut mai departe. Designerul Andreea Ventzel de la Make It Livable, l-a avut drept „beneficiar” pe iubitul ei, proprietarul spațiului. Fiindcă nu avea nicio idee despre cine urma să fie noul proprietar, Andreea a avut mână liberă pentru amenajare. Scopul ei a fost să obțină o estetică minimalistă, cu un aer elegant. Fiecare decizie de design a fost atent gândită astfel încât să maximizeze funcționalitatea spațiului restrâns și să creeze o atmosferă ușor de personalizat, dar fără să fie lipsită de caracter.

    Lemnul de nuc, elementul care dă eleganță minimalismului

    În ciuda suprafeței reduse a apartamentului, acesta a avut câteva avantaje cărora Andreea le-a văzut potențialul: înălțimea tavanului, de 2,88 metri, dimensiunea generoasă a spațiului pentru living și bucătărie și lumina naturală din abundență, datorată ferestrelor mari.

    „Punctul de plecare în direcția estetică a fost dat de culoarea închisă a lemnului de nuc, care dă eleganță spațiului și pe care am vrut să îl folosesc neapărat în acest proiect. Când nu știi pentru cine amenajezi și ai «mână liberă» te agăți de orice idee de la care poți pleca”, explică Andreea. Designerul a urmat principiile minimalismului și a ales să nu încarce camerele cu prea multe piese de mobilier, astfel încât să păstreze senzația de spațiu deschis, aerisit vizual.

    Cum au fost mascați inteligent și util stâlpii de rezistență din living

    biblioteca incastrata nisa mascare stalp de rezistenta amenajare minimalista apartament parchet laminat pereti albi
    Biblioteca încastrată este luminată cu LED și dotată cu priză, conectată la curent prin spatele zonei de televizor

    Livingul și bucătăria se află într-o compartimentare de tip open space, iar designerul le-a coordonat stilistic prin finisaje. Amenajarea spațiului de zi a plecat de la stâlpii de susținere aflați la vedere pe peretele pe care urma să fie montat televizorul. „Am decis să îl închidem parțial, lăsând loc pentru biblioteca îngustă pe care am evidențiat-o cu LED”, spune designerul.

    Din stilul minimalist a fost inspirată și decizia Andreei de a nu aduce o comodă în zona media, care ar fi reprezentat o piesă de mobilier în plus. În schimb, a creat cadrul perfect pentru ca orice aparate electronice să fie integrate armonios în amenajare. „În spatele televizorului a fost montat un tub care face legătura între TV și partea de jos a bibliotecii, prin care pot fi trase cabluri pentru orice s-ar putea conecta la el – console de gaming, boxe etc.”, explică ea.

    În partea opusă a încăperii, în spatele colțarului, designerul a făcut la comandă un dulap din același material pentru a echilibra vizual spațiul și a oferi mai mult spațiu de depozitare. Colțarul de la Kalenda este extensibil și, la rândul lui, poate oferi extra spațiu pentru depozitare în interiorul lăzii.

    Insula de bucătărie are rol multifuncțional

    Bucatarie amenajata cu fronturi lemn de nuc si insula imitatie marmura parchet laminat
    Ceramica cu model de marmură albă contrastează armonios cu fronturile ale căror finisaj imită lemnul de nuc

    În zona dedicată bucătăriei, designerul a integrat în amenajare o insulă multifuncțională – are rol de depozitare, blat de lucru și socializare. E dotată cu priză încastrată, astfel că pot fi folosite în zona insulei electrocasnicele sau chiar un laptop, la nevoie. În continuarea ei, Andreea a amplasat un blat pentru masa de dining, care poate acomoda patru persoane.

    „Am despărțit vizual bucătăria de spațiul de zi printr-o aplică extensibilă de la Ikea amplasată strategic. Poate deservi masa de dining sau spațiul de living, în funcție de nevoie”, explică ea.

    Înălțimea tavanului a creat dificultăți neașteptate

    În bucătărie (și în dormitor), înălțimea generoasă a spațiului a ridicat probleme în procesul de mobilare, pe care designerul le-a rezolvat ingenios. „Ceea ce ne-a făcut să alegem apartamentul a fost înălțimea tavanului, 2,72 metri până la placa de susținere și 2,88 metri până la tavan, dar asta ne-a pus și în dificultate puțin”,  explică designerul. În plus, în bucătărie, tavanul avea două niveluri din cauza plăcii de susținere.

    Pentru a rezolva problema, Andreea a decis să adauge fâșii de tavan fals în zona unde au venit montate ușile. Pentru a masca diferența de nivel a tavanului, a creat o scafă cu bandă LED, care emană o lumină ambientală caldă.

    „Chiar dacă lucrăm cu echipe de finisaje, electricieni, instalatori, proiectanți de mobilă, e bine să fim atenți și la informațiile de la ei, nu doar să dăm planșe și ei te sună mai târziu să îți spună că nu este posibil să facă ce ai propus în randări”, atenționează designerul Andreea Ventzel.

    Dressingul cu oglindă creează iluzia de spațiu larg în dormitor

    La fel a procedat și pentru amenajarea dormitorului, unde problema a fost că plăcile de PAL din care urmau să fie făcute ușile glisante pentru dressing aveau o înălțime de maximum 2,80 metri.

    O altă decizie de design inspirată a fost alegerea de a placa una dintre ușile dressingului cu oglindă. Asta a creat efectul vizual de mărire în dormitor, care se află într-un spațiu restrâns, de 9,73 metri pătrați, fără a face rabat în ceea ce privește depozitarea. În spatele ușilor custom create pentru dressing, designerul a folosit sistemul BOAXEL de la IKEA pentru a organiza interiorul dressingului: „cost effective și customizabil pentru nevoile oricui va locui aici”. Patul, cumpărat de la Jysk, ascunde și el extra depozitare în lada aflată sub saltea.

    Lavoarul înalt este piesa-statement a băii

    Baia fost amenajată pornind de la lavoarul foarte înalt pe care Andreea și l-am dorit foarte mult. L-a căutat mult, a mers cu poza în magazine și până la urmă la găsit la Jolly, în Cluj, pitit sub un raft. „Aventura a inceput când ne-am dat seama că nu găsim baterie destul de înaltă pentru el (avea 30cm). Majoritatea bateriilor, chiar și de bucătărie, au 30-35 cm, dar pipa curbată, practic intra în lavoar”, spune designerul. După ce a comandat cinci baterii diferite care s-au dovedit a fi nepotrivite, a găsit-o pe aleasă, care nu doar că îndeplinea cerința înălțimii, însă s-a potrivit perfect și cu stilul lavoarului.

    Și aici, Andreea a folosit o oglindă înaltă până în tavan pentru a mări vizual spațiul, iar pentru contrast și depozitare, a făcut la comandă un corp de depozitare care imită un bloc de marmură albă. Cele două corpuri de iluminat tip pendul leagă estetic amenajarea și dau o lumină caldă încăperii.

    Totul a fost gata în trei luni, cu o investiție de nici 24.000 euro

    Lucrările de amenajare au lucrat aproape trei luni – din aprilie 2024, până în iulie 2024. Andreea a preluat apartamentul de la constructor, în stadiul de semifinisat, iar investiția finală pentru amenajarea lui a ajuns la 23.700 euro. Finisajele și manopera au costat aproximativ 10.000 euro, mobilierul făcut la comandă a costat circa 5000 euro, iar restul bugetului s-a împărțit între electrocasnice, sanitare și mobilierul cumpărat.

    Majoritatea pieselor alese pentru amenajare, în afara mobilierului făcut la comandă, au fost cumpărate din magazine mass market. Covorul din living este de la Leroy Merlin, iar măsuța de cafea de la H&M Home. Patul din dormitor a fost cumpărat de la Jysk, noptierele sunt de la Sinsay, corpul de iluminat este de la Dedeman, iar aplicele de la Leroy Merlin. Perdelele și draperiile din toată casa sunt de la IKEA, precum și sistemele de depozitare din dressing și din dulapul din hol.

    Foto: Make It Livable