DESIGN INTERIOR

Am ignorat iluminatul ambiental în renovarea locuinței: de ce a fost o greșeală și ce am învățat din asta

publicat pe 10 ian. 2025

    Sunt multe lucruri la care nu te gândești neapărat când amenajezi un spațiu, mai ales dacă nu lucrezi în domeniu și încerci să îți faci singur un plan de bătaie, uitându-te pe Pinterest și pe Instagram. Când spun asta, mă gândesc la toate greșelile pe care le-am făcut când am renovat apartamentul din Craiova în care locuiesc cu soțul meu și cu fiica noastră. Cel mai mare regret este că am tratat cu superficialitate partea electrică, adică numărul de prize și poziționarea lor, dar și planificarea de iluminat ambiental.

    Locuim într-un apartament cu două camere, construit în ’89. Când l-am cumpărat, în stadiul de văgăună, toți banii noștri se duseseră deja pe avansul dat băncii și am fost nevoiți să limităm investiția în renovare, urmând să mai îmbunătățim lucrurile pe parcurs. În acest context, am tratat renovările în mod idealist. Ne doream să ne mutăm repede, să cheltuim puțin și să arăte totul ca-n reviste, visul oricărui om care nu are buget. Din cauza asta, am sărit câțiva pași importanți: pe partea electrică, de exemplu, am intervenit minimal, doar cât să ne asigurăm că instalația face față noului estimat de consum.

    Greșeala noastră: renovare fără plan pentru iluminat ambiental 

    Marea greșeală a fost că nu am făcut un plan de bătaie, nici măcar niște moodboard-uri amărâte sau schițe ale amenajării pe care să le folosim ca suport. Am neglijat iluminatul și ne-am trezit, la sfârșitul renovării, că ne bazăm doar pe lustra poziționată în mijlocul tavanului din fiecare încăpere. Și seara, când avem nevoie de lumină difuză și odihnitoare, care să creeze atmosferă, lustrele nu ajută cu nimic.

    În plus, prin iluminatul ambiental se pot crea scenografii interesante și o atmosferă ca în filme în toată casa, folosind soluții adaptate fiecărui spațiu: dining, living, home office, bibliotecă. E adevărat însă că nu avem neapărat obișnuința să trăim în case iluminate ambiental. Exemplele de bună practică se regăsesc mai mult în proiectele coordonate cu designeri de interior.

    iluminat ambiental într-un colț de dormitor, printr-o veioză pe noptieră
    Atmosferă caldă în dormitor, într-un proiect semnat Laura Breabăn (Duende de Luna)

    Am reușit să remediez lucrurile în dormitor, adăugând o veioză pe noptieră și încă una pe birou, iar diferența e uriașă. Iluminatul ambiental chiar schimbă atmosfera într-o încăpere. Dacă m-aș fi gândit de la început la impactul pe care îl are iluminatul ambiental, aș fi ales lămpi suspendate sau aplice de perete, pe care să le poziționez de o parte și de alta a patului. Dar cum nu mai plănuiesc nici un șantier în viitorul apropiat, mă mulțumesc cu veiozele alese.

    O altă soluție, benzile led. Deși nu sunt neapărat pe gustul meu, își fac treaba foarte bine și le văd folosite frecvent în proiectele de amenajare despre care scriu în Lovedeco.

    amenajare duplex București
    Corpurile de iluminat joacă un rol esențial în toate proiectele Jooca. Ele sunt folosite și ca elemente de decor.

    Soluții pentru iluminat ambiental fără spargerea pereților

    Dacă ești ca mine și vrei să adaugi surse suplimentare de iluminat fără să dai toată casa peste cap, mai există varianta aplicelor de perete care se conectează la priză. Modele sunt nenumărate, mai ales în zona de design nordic. Personal, nu mă încântă să las cablurile la vedere, așa că prefer și recomand o veioză portabilă, cu încărcare USB. Și aici sunt numeroase opțiuni disponibile, cu design diferit și prețuri adaptate tuturor categoriilor de cumpărători.

    dormitor - home - tour
    Exemplu rar de aplică de perete, cu cablu la vedere, care chiar îmi place, în apartamentul Mădălinei Bucur.

    Ce am învățat după renovare: tipurile de lumină, în funcție de temperatura de culoare

    Temperatura de culoare, exprimată în grade kelvin, este importantă în tipul de atmosferă pe care încerci să îl imprimi unui spațiu. La început, nu știam clasificările în funcție de acest criteriu, recunosc, dar știam că nu vreau lumină albă la mine acasă. Mi-am exprimat punctul de vedere la secțiunea de electrice dintr-un cunoscut magazin de materiale de construcții, menționând că vreau un bec care să nu aibă lumină ca de spital. Umorul meu nu a fost apreciat, deloc.

    Am învățat apoi că există trei tipuri de lumină în funcție de temperatura de culoare:

    • lumină caldă, care are între 2000 și 3000K
    • lumină neutră, între 3500 și 4500 K
    • lumină rece, care are peste 4500 K

    O lumină odihnitoare în dormitor, de exemplu, este o lumină caldă, cu o temperatură de 3000 și 3500 grade K.

    Cea mai bună lumină pentru ochi caldă
    Lumina caldă este potrivită în zonele de odihnă pentru că oferă relaxare.

    Recomandări de corpuri de iluminat sub 500 lei

    lustre și abajururi care costă sub 500 lei, din materiale naturale
    Recomandări pentru iluminat ambiental.

    Și, în încheiere, vreau să îți fac câteva recomandări de corpuri de iluminat. Am mers pe variante accesibile, stylish, care se potrivesc în orice tip de amenajare. Sunt piese confecționate din materiale naturale precum in, ratan sau hârtie de orez, asta pentru că țin la sustenabilitatea în design, dar și pentru că aceste materiale filtrează foarte armonios lumina.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    5 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LED!
    LED!
    6 days ago

    Gradele, de exemplu Celsius, sunt pentru scările de temperatură relativă. Temperatura absolută se măsoară în Kelvin, nu ”grade Kelvin”.
    Și nu doar temperatura de culoare a luminii se ia în calcul la iluminarea unui spațiu, ci mai ales gradul de iluminare, măsurat în Lux. Există tabele cu valorile recomandate pentru fiecare spațiu de locuit. Becurile LED vin însoțite de valoarea fluxului lor luminos emis (lumeni) astfel că se poate calcula iluminarea fiecărei suprafețe, în funcție de recomandări.

    Denisa Niță
    Admin
    4 days ago
    Reply to  LED!

    Bună ziua, mulțumim pentru detalii. În toate sursele de informare am găsit sintagma grade Kelvin, așa cum scrie și în text. Acesta nu a menit ca un articol cu recomandări din partea unui specialist, ci un text la persoana I din partea cuiva care a greșit și e în proces de învățare. Vom aborda subiectul ca la carte într-un articol cu informații și sfaturi de la specialiști.

    jony
    5 days ago

    daca cumperi un bec de 50 lei care se poate dima si colora cu o aplicatie sinpla ai tot ambientul din lume

    Alinuța
    Alinuța
    4 days ago

    Alina, îmi place că echipa ta cenzurează comentariile la articolele tale slab documentate. Bravo! Ignorance is bliss.

    Denisa Niță
    Admin
    4 days ago
    Reply to  Alinuța

    Suntem o echipă foarte mică și nu apucăm să aprobăm și să răspundem la comentarii așa cum ar fi nevoie. Nu văd să fi lăsat alt comentariu la acest articol, cu ceva constructiv.