Spații neconvenționale

A construit o casă din baloți de paie în 7 luni, cu muncă zilnică de dimineața până noaptea târziu

publicat pe 06 apr. 2024

    Un tânăr din Harghita și-a construit singur o casă din baloți de paie, pe un teren moștenit de la părinți. Construcția, care a fost gata într-un an și jumătate, are o suprafață de 170 metri pătrați, fundație solidă de beton și pereți cu o grosime de 140 centimetri. Și mobilierul din casă este făcut de proprietar din lemn vechi, găsit în diverse locuri. 

    Koszta Ignacz se gândise inițial să construiască o casă din bușteni de lemn. Își dorea o locuință care să asigure un mediu sănătos pentru familia sa și care să fie eficientă din punct de vedere energetic. Cercetând însă mai mult subiectul a ajuns la concluzia că soluția mai potrivită ar fi o casă din baloți de paie.

    Doi ani de zile a citit tot ce se putea citi în domeniu. S-a înscris și la un curs, pentru a deprinde tehnica de construcție, apoi a început să schițeze singur planul casei, gândind în detaliu fiecare încăpere, fiecare fereastră și felul în care comunică spațiile din interior. Uterior, a luat legătura cu un arhitect care l-a ajutat cu obținerea autorizațiilor, iar în 2016 s-a apucat de treabă. La sfârșitul lui 2017, el și familia lui erau deja instalați în noua locuință.

    Casa a fost construită cu sprijinul apropiaților

    Casa se află în comuna Brădești din județul Harghita. Are o suprafață 170 metri pătrați și este compartimentată în living cu bucătărie, trei camere, două băi, cămară, dressing și un spațiu dedicat pentru spălarea și uscarea hainelor. Este o locuință pe un singur nivel, cu garaj dublu și fundație solidă de beton, bine izolată. Pereții au structură de lemn și sunt umpluți cu baloți de paie, având o grosime de un metru și 40 centimetri.

    „În general, oamenii sunt destul de reticenți când nu urmezi calea standard. Mai ales când e vorba de construcții din baloți de paie, sunt câteva prejudecăți care apar frecvent: ideea că o să fii invadat de rozătoare și că există risc mare de incendiu”, spune Koszta. „Din punctul meu de vedere, sunt niște griji nefondate. Noi locuim aici de șapte ani și nu am întâmpinat nici o problemă”.

    Amenajarea interiorului a fost o muncă de echipă

    În interiorul casei, încăperile sunt generoase, bine iluminate natural și au o comunicare lejeră. Koszta și soția lui, Sara, și-au dorit cel mai mult să profite de frumusețea peisajului în care se află. Au reușit să facă asta prin suprafața mare vitrată din zona de living. În dreptul ferestrei, au montat o banchetă dintr-un capăt în altul, pe care au acoperit-o cu burete, pentru un plus de confort. Este zona preferată a copiilor, din motive lesne de înțeles.

    Și mai îndrăgită este soba care tronează în mijlocul livingului, o construcție impunătoare, care cântărește nouă tone și care asigură încălzirea întregului interior. Este făcută de un meșter din zonă și placată cu cărămidă de Koszta. Soba îndeplinește funcție dublă: pe de o parte, asigură încălzirea în toată casa, pe de altă parte, înlocuiește tradiționala canapea, căci au prevăzut și o zonă de ședere, orientată spre fereastră și spre televizor.

    casă baloți de paie
    Soba are o bază de zece metri pătrați și asigură încălzirea întregii case.

    „Sara s-a ocupat de amenajarea interioară a casei noastre. Desigur, am făcut echipă și am ales împreună tot ce a ținut de finisaje, mobilier, organizare a spațiului”, spune Koszta. „Din fericire, suntem destul de asemănători în gusturi. Ne plac lucrurile vechi, materialele naturale. Eu m-am ocupat de confecționarea mobilierului, și am mai adăugat câteva piese, restaurate tot de mine. Îmi place să lucrez cu lemnul. Am un atelier de tâmplărie. Se numește OLD WOOD și promovează ideea de a folosi ca materie primă lemnul vechi, recuperat”.

    O casă din baloți de paie se construiește, de obicei, în regie proprie

    Koszta este un autodidact, prin excelență. A absolvit pedagogie muzicală, dar a lucrat în domenii tehnice, întâi la o firmă de instalații de apă și gaz, apoi la o firmă de echipamente electronice. Cunoștințele dobândite în perioada respectivă i-au făcut mai ușoară munca de a planifica partea de trasee electrice și conducte.

    Tot el a tencuit pereții din baie cu tadelakt, o tehnică pe care a învățat-o în Ungaria și care i-a permis să renunțe la placarea tradițională cu ceramică. Din punct de vedere al costurilor, Koszta spune că o construcție din baloți de paie nu este neapărat mai ieftină decât una din materiale convenționale. Avantajele sunt însă multiple, crede el: ai parte de un mediu de trai sănătos și reduci substanțial cheltuielile de întreținere.

    Tot mobilierul din casă este confecționat sau recondiționat de tânărul proprietar.

    „Cea mai mare provocare pe care o întâmpini în momentul în care decizi să îți construiești o casă din baloți de paie ține de cantitatea de muncă fizică. Nu există firme specializate pe nișa asta, nici foarte mulți oameni care să știe să lucreze cu materiale naturale. Cel mai probabil o să fii nevoit să te descurci pe cont propriu, iar asta înseamnă mult efort fizic. Vorbesc din experiență proprie. Noi am avut familia aproape, și prieteni pe care ne-am bazat, dar chiar și așa am muncit de dimineața până noaptea timp de un an și șapte luni”, spune Koszta.

    Avantajul la o casă din baloți de paie: costul mic de întreținere

    Pentru casa pe care a construit-o, Koszta a folosit numai materiale naturale. Pereții sunt umpluți cu baloți de paie și sunt tencuiți cu trei straturi de lut. Nu există gresie, faianță, plastic, doar materiale care ajută la crearea unui mediu de trai sănătos. Koszta spune că umiditatea din interior este echilibrată și se simte calitatea aerului. Un alt mare câștig este legat de costurile mici de întreținere.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Laurentiu
    Laurentiu
    6 months ago

    25-30 metri cubi? Probabil o vila cu 3 etaje.
    La tara o casa normala, cu 2-3 camere la parter se incalzeste cu 4-5 mc lemn/iarna.

    popescu
    popescu
    6 months ago

    ??? 25 -30 metri cubi de lemne , o casa normala ? , eu consumam 10 metri cubi la o casa neizolata cu temperatura înauntru 23 minim