
10 idei de renovare pentru o casă bătrânească din proiecte care te vor inspira
publicat pe 05 iun. 2025Pentru unii, o casă veche poate reprezenta o simplă construcție dărăpănată, dar pentru alții, este o comoară de amintiri, povești și meșteșuguri uitate. Fie că e moștenită de la bunici sau cumpărată din dorința de a trăi mai aproape de natură și simplitate, o casă bătrânească poate fi transformată într-un cămin autentic și plin de farmec. Am adunat zece idei de renovare pentru o casă bătrânească despre care ne-au povestit, de-a lungul timpului, arhitecți, designeri și proprietarii, deopotrivă. Vei găsi povești în care oamenii au reușit să păstreze sufletul locului, integrând în același timp confortul de azi.
Inspirație și idei de renovare pentru o casă bătrânească
1. Reabilitarea unei case vechi de 72 metri pătrați
În 2021, Puiuleț Adrian, pasionat de munte și de valorificarea patrimoniului cultural, a cumpărat o casă veche din 1849, poziționată la altitudinea de 870 de metri, în Munții Trascăului. După ce a reabilitat-o, în 2022, a primit moștenire o a doua casă de la prietenul său, Florea. Locuința moștenită are 72 de metri pătrați, bucătărie și cămară, două camere în care se intră din una în alta, târnaț închis pe fața sudică, la subsol beci și băi, dar și vestiar. Adrian a ales să o renoveze cu respect pentru istoria construcției, însă a adăugat și elemente care țin de confort, ca să o poată folosi ori de câte ori ajunge în zonă. A păstrat aerul tradițional prin mobilierul din lemn și a decorat spațiul cu obiecte personalizate cu motive populare românești.
2. Restaurarea unei căsuțe din satul Criț, veche de aproape 150 de ani
Sana Nicolau, din București de fel, a cumpărat casa din Criț în noiembrie 2022, de la fundația la care lucra, Mihai Eminescu Trust, care o pusese la vânzare. Avea un istoric bogat, căci fusese magazin de lapte, iar mai apoi a stat în ea cizmarul satului. de amenajarea propriu-zisă s-a ocupat Adela Chivărean aka The Wood Doctor și a avut grijă să o facă funcțională, fără să știrbească din farmecul său original. Sana și personalitatea ei au inspirat-o cel mai mult în alegerea pieselor din amenajare. Pe unele le-a restaurat chiar ea, pe altele le-a luat de la Ikea, Jysk sau Zara Home.
3. Renovarea unei case bătrânești primită moștenire de la bunici
Până în vara lui 2022, Copil Călin, soția lui și fetița lor au locuit în Irlanda. În punctul acela, lucrau deja de doi ani la procesul de a renova o casă bătrânească din Tășad, județul Bihor, pe care au primit-o moștenire de la bunici. Cea mai mare muncă a fost depusă de tatăl lui Călin, dar și de un prieten de familie, un meseriaș foarte bun din satul lor. Casa lor are 90 metri pătrați și un living cu bucătărie integrată în formă de L, două dormitoare mari, o baie și o terasă. Terenul are aproximativ 500 metri pătrați, unde sunt două anexe cu o curte la mijloc, dar și o suprafață mare de grădină, cu pomi fructiferi și legume. În amenajare, deși și-au dorit mult să păstreze autenticitatea locuinței – cum ar fi cărămida sau grinzile – au integrat și idei noi de renovare pentru o casă bătrânească. De exemplu, au folosit mobilier și finisaje moderne, pentru a reîmprospăta atmosfera locului și pentru a-și asigura un trai confortabil în el.
4. Transformarea unei case vechi din chirpici într-o locuință smart-rustică
În Piatra Neamț, la poalele masivului Ceahlău, în urmă cu aproximativ 70 de ani și-a ridicat o casă bunica Sofica, o femeie aprigă și muncitoare. A construit-o după ce a rămas văduvă, iar când s-a stins, i-a rămas moștenire fiicei Valerica. La rândul ei, aceasta i-a transmis-o mai departe nepoatei ei, Lavinia, cerându-i să nu vândă, ci să facă acolo ceva frumos. Pentru a se ține de promisiune, Lavinia și soțul ei, Horațiu, au investit trei ani de muncă și au reușit să transforme casa bătrânească într-o casă de vacanță caldă și primitoare, pe care au numit-o „Dimineți în Cerdac”. Lavinia a căutat să recreeze atmosfera caldă de casă a bunicii prin soba cu aspect tradițional, finisajele cu lut și var și marginile rotunjite, prin mobilierul de lemn cu sculpturi discrete și tapiseriile din pânză veche de cânepă cusută în casă, scara de lemn, temelia și aleile de grădină făcute cu piatră de râu, cum era odată.
5. Renovarea unei case bătrânești din satul Vâlsănești
În 2016, soții Cristina și Silviu Man, împreună cu cei doi copii ai lor, au avut curajul să facă un pas important în viața lor: să părăsească agitația Bucureștiului pentru a trăi în liniște și mult mai simplu, într-un sat argeșean. Din 2016, casa veche ridicată de străbunicul zidar al lui Silviu în satul Vâlsănești a devenit locuința lor aproape permanentă. „Am moștenit-o și am decis să o reparăm, după ce nu mai fusese locuită de aproximativ 30 de ani, dar era vie, primitoare și ne îmbia la a-i da un suflu nou”, povestește Cristina. Pentru Silviu, această casă înseamnă întoarcerea la origini, căci vorbim despre satul copilăriei, locul vacanțelor, al culesului de fructe și al fotbalului pe ulițe.
6. Consolidarea și extinderea fostei case a bunicii
Mare parte a accesoriilor sunt din magazine cu produse vintage sau licitate online.
Mobilierul din living este cumpărat de la Mobexpert, The Home și Hearwood.
Casa bunicii, așa cum o numesc proprietarii, se află în București, în zona Arcul de Triumf. După ce au locuit mai bine de zece ani în ea, a devenit neîncăpătoare pentru nevoile familiei, ăla că au decis că e timpul să renoveze. Pentru transformarea casei au apelat la designerul Ciprian Sipoș, iar alături de el au reușit să-i adauge un etaj și o mansardă. Pentru ca reconversia să aibă loc, fundația casei bătrânești, din care au fost păstrate doar zidurile de susținere, a fost consolidată. În căutarea unor idei de renovare pentru casa bătrânească, au ales să modernizeze interiorul, astfel încât să se bucure de tot confortul și să eficientizeze toate spațiile.
7. Renovarea unei case părintești din Prahova
În 2019, Aura, o tânără de 37 de ani, a decis să se mute la țară împreună cu soțul ei și copilul lor. Decizia i-a adus în casa părintească din satul Slon, județul Prahova. Cu ajutorul meșterilor din sat, cei doi au extins casa, astfel încât să acomodeze o bucătărie nouă, mai mare, și o baie suplimentară. Locuința are 130 metri pătrați și este pe două niveluri – la parter locuiesc ei, iar la nivelul superior se află atelierul de croitorie. Aura spune că arhitectura casei este simplă, fără detalii notabile, dar la interior au o combinație de design scandinav cu accente tradiționale.
8. Renovarea casei copilăriei dintr-un sat la poalele munților
O poveste similară este și cea a Cristinei-Mina, o femeie de 39 de ani care a renunțat la traiul bucureștean pentru a se muta în casa în care a copilărit, într-un sat la poalele munților Făgăraș. Nu a fost o mutare plănuită, ci una generată de pandemie, cât și de o schimbare profesională neprevăzută. În 2019 s-a pus pe renovat casa, cu scopul de a-și petrece timpul liber la sat, alături de prieteni. Mama ei este inginer constructor, lucru care a contat foarte mult în discuția cu echipa care a renovat casa și supervizarea lucrărilor de la început. Procesul a durat aproximativ un an, cu intermitențe. Lucrările au presupus refacerea tencuielii interioare, înlocuirea podelelor vechi, schimbarea instalațiilor și, abia la final, includerea unor idei de amenajare pentru casa bătrânească, împreună cu o echipă de muncitori din orașul Victoria, cu experiență în țară și în Italia.
9. Casa de la țară a străbunicilor, renovată de o arhitectă
Georgiana a hotărât, în 2021, să transforme casa străbunicilor ei din Argeș într-o locuință de vacanță. Construcția, veche de un secol, are o arhitectură specifică zonei, cu beci la nivelul terenului și prispă amplă, din care să admiri, în tihnă, împrejurimile. Fațada este îmbogățită cu detalii de piatră, sculptate manual de bunicul Georgianei. În interior, lucrările s-au concentrat pe recompartimentarea spațiului. Iar fiindcă Georgiana este arhitect, nu a dus lipsă de idei de renovare pentru casa bătrânească și a reușit să gândească încăperi funcționale care să comunice natural. În formula actuală, casa are la parter dormitor, baie, bucătărie cu zonă de dining și living.
10. Recondiționarea unei case bătrânești cu respect pentru arhitectura tradițională
În 2015, Flavius Dordea împreună cu tatăl, vărul și nepotul lui au hotărât să renoveze și să extindă casa bunicilor din Mediaș, județul Sibiu, pe care au transformat-o într-un spațiu rustic, boem, rupt parcă din povești. Și-au dorit să păstreze detalii specifice construcțiilor tradiționale, cum ar fi îmbinările dintre stâlpi și grinzile de cherestea sau extinderea șarpantei, și pentru că nu au găsit meșteri în sat, au cumpărat scule de lucru bune, dar și cărți specifice restaurării, și le-au făcut singuri, „cu multă răbdare.”
Ce merită să păstrezi la o casă veche
Când pornești în aventura renovării unei case vechi, tentația de a o moderniza complet e mare. Dar tocmai imperfecțiunile ei, finisajele de altădată, sobele vechi, ușile din lemn masiv, prispele, grinzile și tâmplăria lucrată manual sunt cele care îi dau personalitate și spun o poveste. Ideal este să păstrezi echilibrul perfect între vechi și nou și să amesteci, printre alte idei de renovare pentru casa bătrânească, și elemente pe care le-ai găsit la fața locului.
Merită să păstrezi acele detalii care vorbesc despre rădăcinile casei, despre meșteșugurile transmise din generație în generație și despre felul în care oamenii trăiau altădată în armonie cu natura. Nu totul trebuie să fie nou – uneori, frumusețea stă tocmai în patina timpului. Iar cu puțină grijă și imaginație, aceste elemente pot fi integrate într-o locuință funcțională, care respiră tradiție fără să sacrifice confortul.
Foto principală: Georgiana Gifa
-
Sponsored
IQOS îi aduce pe Irina Rimes și Roman Tolici la TIFF 2025: muzica și arta vizuală, reunite într-o dublă colaborare
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
-
Sponsored
Trendyol Super Spring Sale: Până la 70% reducere la sute de mii de produse! Descoperă alegerile Andreei Bălan pentru sezonul de primăvară.
-
UTILE
Cum setezi aerul condiționat când afară e caniculă. Care e temperatura optimă din casă
Există recomandări pentru un interval de temperaturi.
-
Sponsored
IQOS îi aduce pe Irina Rimes și Roman Tolici la TIFF 2025: muzica și arta vizuală, reunite într-o dublă colaborare
IQOS este partener al festivalului TIFF pentru al optulea an consecutiv ca parte a strategiei brandului de a susține comunitățile creative și conexiunile reale dintre oameni.
-
UTILE
Cum cureți și dezinfectezi corect un burete de bucătărie. Soluții simple și eficiente
Buretele poate deveni o sursă periculoasă de bacterii.