Apartamente

VIDEO Un apartament în stil parizian, cu vedere spre Muzeul Enescu și cadă pe hol

    Nume: Anca Dumitrescu, antreprenoară și scriitoare
    Oraș: București, Calea Victoriei
    Tip de locuință: apartament cu 3 camere
    Suprafață: 73 metri pătrați
    Stă aici: din iulie 2018
    Împarte casa cu: cele două pisici, Dulce și Piper

    Anca Dumitrescu locuiește într-un apartament amenajat în stil parizian, îmbinat pe alocuri cu simplitatea scandinavă, situat pe Strada Frumoasa, în primul bloc de locuințe private din București. Încă de când era mică, a visat că va locui într-o astfel de casă, cu trei camere, o cadă la fereastră și pereți înalți de trei metri și jumătate.

    Încă de la intrarea în scara blocului, marmura de pe jos și liftul dezvăluie că locul este unul cu multă istorie. Blocul în stil Art Nouveau a fost proiectat de prima femeie arhitect a României, Virginia Haret, și împrumută din detaliile clădirii vecine, Palatul Cantacuzino, cunoscut acum drept Muzeul Național ‘’George Enescu’’.

    A cumpărat apartamentul de pe Strada Frumoasă în 2017, după mulți ani de locuit în chirie, iar nouă luni mai târziu, în iulie 2018, s-a mutat în casa visurilor ei.
    Iar atunci când îți cauți casa visurilor, procesul poate fi unul lung și anevoios. Vreme de opt luni, Anca a mers din casă în casă, din anunț în anunț și a întâlnit zeci de proprietari.

    Își dorea un apartament într-un bloc interbelic, cu camere înalte, dar care să nu fie într-o stare degradată, un apartament cu ferestre din lemn – ca să poată salva tocăria -, parchet vechi și balcon. Le-a găsit pe toate pe Strada Frumoasă, unde are două balcoane și o priveliște care-ți taie respirația.

    Balcon cu vedere la Muzeu
    Balconul de lângă dormitor are vedere spre Muzeul George Enescu

    Vederea spre Muzeul Enescu este motivul pentru care Anca se trezește deseori la șase dimineața, ca să vadă răsăritul și să-și bea cafeaua pe balcon înainte să-și înceapă ziua.

    Anca Dumitrescu e o tânără antreprenoare care în 2012 a lăsat meseria de jurnalist și a pus bazele, împreună cu Georgiana Ene, tot fostă jurnalistă, unui site dedicat însoțitorilor de zbor. Primul de acest fel din România, iar astăzi cele două coordonează o platformă de cursuri și oferă consultanță, cu ajutorul unor traineri de aviație, tinerilor care vor să devină însoțitori de zbor. Sediul „Vreau să fiu stewardesă’’ se află în aceeași clădire Art Nouveau de pe Strada Frumoasă.

    Anca Dumitrescu pe balcon
    Anca a păstrat și recondiționat tâmplăria veche.

    E pasionată de frumos și de design, așa că amenajarea casei sale a fost un proiect pe care l-a realizat fără să apeleze la un designer de interior, dar cu ajutor din partea familiei. Biroul, mașinile de scris, ceasul și telefonul vechi din living sunt cadouri de la tatăl ei, colecționar de lucruri cu istorie. Iar așternuturile de pat sunt făcute de mama ei, dintr-un material lăsat zestre de bunica sa.

    Cele mai multe obiecte de mobilier din casa ei sunt salvate de la gunoi, iar atracția principală este cada găsită într-o ghenă din Bragadiru, recondiționată și așezată chiar lângă fereastra din hol, care dă spre grădina Muzeului George Enescu.

    Cada pe hol
    Cada a fost salvată dintr-o ghenă de gunoi din Bragadiru, recondiționată și integrată în holul apartamentului.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Franțuzesc parizian îmbinat pe alocuri cu simplitatea scandinavă. Am încercat să urmăreasc și să respect arhitectura blocului în care ne aflăm. Stilul blocului este Art Nouveau și împrumută foarte mult din detaliile clădirii mamă. Este vorba despre Palatul Cantacuzino, cunoscut acum drept Muzeul Enescu.

    Inspirație: Paris, perioada interbelică, Marele Gatsby, Pinterest și multe site-uri de design interior. Dacă intrați pe profilul meu de Instagram, probabil toate conturile pe care le urmăresc sunt de design interior. Cu cât te uiți mai mult la fotografii, cu cât vizual privești mai multă inspirație, cu atât mai multe idei apar ulterior. E o chestie în subconștient, tu nu-ți dai seama. Te uiți la ceva, zici, wow, ce frumos e, după care uiți. Ei bine, ideea aia, la fel ca un boomerang, la un moment dat se întoarce către tine. Așa cred că s-a întâmplat cu această casa asta. Au fost toate ideile mele pe care le aveam undeva, într-un cotlon, ținute bine de tot de-a lungul timpului.

    Anca Dumitrescu si motanu
    Anca & Dulce, pisica

    Locul preferat: Îmi place să stau în living fiindcă ziua este cea mai luminoasă. E camera mea de studiu și de lucru. Aici am toate cărțile, pick-up-ul cu viniluri, ascult muzică, scriu, citesc. În același timp mă simt foarte, foarte bine și în dormitor, unde e peaceful, e liniște, e senzația aia de acasă, în cuibul tău.

    Anca Dumitrescu Tur de casa Lovedeco
    Rafturile din living sunt de la Ikea.

    Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva: Bucătăria, e destul de mică. Oamenii în perioada interbelică, nu știu ce să zic, ori nu mâncau acasă ori servitorii făceau totul acolo, în spate, și aveau o sufragerie un loc de luat masa. Mi-aș dori o bucătărie mai mare, pentru că-mi place să gătesc, îmi place să petrec timp bucătărind, făcând prăiituri și alte cele. Acest spațiu este destul de limitat, dar am încercat prin modul în care am repartizat mobilierul și obiectele, să-l fac cât mai generos posibil.

    Cel mai bun lucru vara: Cu siguranță balconul. E cel mai bun spațiu vara pentru că e motivul pentru care mă trezesc la șase dimineața, să-mi beau cafeaua în balcon și să văd răsăritul. E motivul pentru care seara, uneori, nu vreau să ies în oraș, pentru că stau în balcon și beau un pahar de vin. E locul cel mai bun de citit, e locul cel mai bun de ascultat păsările din grădina Enescu, e locul cel mai bun și punct.

    Cel mai bun lucru iarna: În cadă. Mi-am dorit toată viața mea o cadă la fereastră. O cadă în care să stau, să dau drumul la apa fierbinte, iarna să ningă afară, iar eu să mă uit pe geam. Când am văzut fereastra superbă din hol, care dă înspre grădina muzeului, înspre muzeu, am zis wow, cum ar fi să pot pune aici o cadă?

    Cada pe hol Strada Frumoasa
    ”Cel mai bun lucru iarna: În cadă. Mi-am dorit toată viața mea o cadă la fereastră”.

    Dacă ar fi să faci un party pentru oamenii pe care îi admiri cel mai mult, pe cine ai chema: Pe Marele Gatsby. Am avut câteva petreceri aici în casă și de fiecare dată prietenii mei mi-au spus, măi, atmosfera asta este fix ca-n “The Great Gatsby’’.
    De la cum se simte casa, ce vezi pe geam, muzica, întreaga atmosferă aducea ceva cu perioada aceea. Categoric, faptul că stăm într-un bloc construit în perioada interbelică ajută foarte mult. Aș chema-o și pe Edith Piaf, să ne cânte ceva.

    Zona de dining
    Masa din zona de dining a fost făcută de un meșter din București.

    Ce spun prietenii: ‘’Băi, ești ca la Paris!’ Cam asta spun și asta simt și eu de fiecare dată. Îmi place foarte mult Parisul, însă în acel timp cel mai frumos oraș pentru mine e Bucureștiul. A fost, este și va rămâne, oricât aș călători. Bucureștiul e în sufletul meu. Am vrut să aduc puțin din ceea ce are de oferit frumos Parisul între pereții acestei case.

    Cea mai mare provocare: A fost exact ceea ce eu mi-am dorit cel mai mult, tâmplăria. Să pot reface ușile, ferestrele și să le readuc la viață a fost mai greu decât orice în toată amenajarea. Asta m-a ținut în loc, asta a întârziat întregul șantier.

    Cel mai recent obiect cumpărat pentru casa ta: Lustra din living. Timp de un an am stat cu un bec, un fir, o dulie. Am tot amânat să pun o lustră aici fiindcă nu găseam niciuna care să-mi placă, să se potrivească. Lustra am luat-o de la The Home. Partea proastă a fost că a durat o lună și jumătate să ajungă la mine. Dar e frumoasă și asta-i tot ce contează.

    Ce înseamnă acasă: Pentru cei care sunt foarte ancorați în oraș, în viața citadină sau într-un anumit loc cred că înseamnă un spațiu. Pentru călători acasă poate fi oriunde și cred că ăsta e farmecul lor, de a se adapta oricărui spațiu, oricărei destinații. Pentru mine, recunosc, acasă trebuie să fie undeva între niște pereți, pentru că îl văd ca pe un cuib. Îl văd ca pe o matcă la care am nevoie să revin ca să-mi iau energie bună, ca să mă detașez de ceea ce e-n jur, ca să am un pic de liniște, de un moment doar al meu.

    Dormitor Anca Dumitrescu
    Așternuturile de pat sunt făcute de mama Ancăi, dintr-un material lăsat zestre de bunica sa.

    Sfaturi pentru cum să transformi o casă în acasă: Trebuie să-ți urmezi foarte mult sufletul și ceea ce-ți place. Acasă trebuie să te reprezinte. Chiar dacă lucrezi cu un designer sau amenajezi casa singur, să o amenajezi în funcție de ce simți tu. Care-i stilul tău de viață, ce activități ai acasă. În plus, sfatul meu pentru cineva care-și face acum o casă e ca atunci când se mută în ea, jumătate din lucrurile pe care le are acum să rămână în casa veche, să le dea de pomană, să scape de ele, pentru că sunt foarte sigură că n-are nevoie de ele.

    Mobilier:

    Multe obiecte au fost salvate, reconditionate, reparate.
    Recondiționare cadă – 1000 lei
    Lustra camera de zi – The Home, pret 800 lei
    Lustre dining – Monoqi, 180 euro
    Chiuvetă & toaletă – germanquality.ro, 4000 lei
    Robinet chiuveta baie – 200 euro, cumpărat din Portugalia
    Covor hol Ikea – 350 lei
    Canapea living Vivre – 2000 lei
    Rafturi Carți Ikea, gama Lack
    Lustra dormitor, Ikea – 70 lei

    Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    trackback

    […] VIDEO: Un apartament în stil parizian, cu vedere la muzeu și cadă pe hol; […]

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Un apartament în stil parizian, cu vedere spre Muzeul Enescu și cadă pe...